Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:43

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον φύλακα και προστάτη της (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σοφία Καρεκλά – Γιώργος Φερδής Τον φύλακα και προστάτη της πανηγυρίζει η Θεσσαλονίκη με τις δέουσες τιμές και πληθώρα λατρευτικών εκδηλώσεων. Το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον ναό του πολιούχου αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλης.

Στον εσπερινό προεξήρχε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Βρουούλων κ. Παντελεήμων, Λύδδης κ. Δημήτριος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Στέφανος και ο οικείος ποιμενάρχης κ. Άνθιμος καθώς και οι επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος τόνισε την πίστη του αγίου Δημητρίου στον Θεό. “Απόρροια της πίστης αυτής υπήρξε η βαθιά του αγάπη στον Θεό και τον άνθρωπο”, εξήγησε και συμπλήρωσε ότι “δεν κράτησε για τον εαυτό του τον ουράνιο θησαυρό αλλά τον διαμοίρασε στους συνανθρώπους του, διδάσκοντάς τους τον λόγο του Θεού”.

Μιλώντας για τον βίο του αγίου, ο κ. Νικόλαος υποστήριξε ότι “το σπουδαιότερο κεφάλαιο της ζωής του Δημητρίου ήταν το μαρτύριό του. Υπέμεινε καρτερικά ταπεινώσεις και ονειδισμούς, βασανίστηκε και στο τέλος φονεύθηκε για την πίστη του. Με τον αγώνα του κατέστη κοινωνός της θείας χάριτος”.

Αναφερόμενος στον στενό δεσμό της Θεσσαλονίκης με τον πολιούχο της, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος επισήμανε ότι ο άγιος Δημήτριος “δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη του. Τη βοήθησε και την προστάτεψε από πυρκαγιές και πολέμους. Στις βαρβαρικες επιδρομές αναδείχθηκε φιλόπολις και φιλόπατρις”.

“ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ”

Σχετικά με την εποχή μας, ο κ. Νικόλαος υποστήριξε ότι “ο ορίζοντας του σημερινού κόσμου είναι νεφελοσκεπής και δυσοίωνος. Η εν Χριστώ ζωή δέχεται απειλητική την πίεση της εκκοσμίκευσης. Τα ιδανικά υποβαθμίζονται καθημερινά απο τους θιασώτες της νεας εποχής. Ένα νέο πνεύμα παραμερίζει το ήθος της ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας και ανατρέπονται προαιώνιες αξίες”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “ζούμε μια περίοδο χλιαρότητος και αθυμίας με υποτονική πίστη και ανυπαρξία εσωτερικής πνευματικότητας”.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι “ο άγιος μας καλεί να μιμηθούμε την αγάπη του για τον Θεό και τον άνθρωπο και να κρατήσουμε αναμμένη ψηλά τη δάδα της πίστης”. Αφού ευχαρίστησε, τέλος, τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος ευχήθηκε στον κ. Άνθιμο “μακρά αριχερατεία και αδιάπτοτη υγεία”.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, στη σύντομη αντιφώνησή του, δήλωσε ότι “οφείλω τα πάντα στη ζωή μου στον Θεό και στους αγίους”, οι οποίοι, ευχήθηκε “να είναι βοηθοί στα αιτήματά μας προς τον άγιο Θεό”.

“ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ”

Απεθυνόμενος στους πιστούς που κατέκλυσαν τον ναό, τους προέτρεψε “να παρακαλείτε τον άγιο Θεό για εμάς γιατί κι εμείς είμαστε άνθρωποι κι έχουμε πάντοτε ανάγκη από τις προσευχές των πιστών” καθώς και “να κάνετε πολλές προσευχές και πολλές παρακλήσεις ώστε οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι του κράτους μας να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για το κράτος μας και για τα παιδιά μας που έρχονται μετά από εμάς”.

Το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική αριχερατική θεία λειτουργία καθώς και δοξολογία για την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ