Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 16:01

Η Θεσσαλονίκη πανηγύρισε τη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης εόρτασε μέσα στο πνευματικό κλίμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας με τη λατρεία της και τη ζωογόνο παράδοσή της τη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο όρος Θαβώρ.

Την Παραμονή 5 Αυγούστου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επί των οδών Δελφών και Μιαούλη τελέστηκαν το πρωί ο ΄Ορθρος και η Θεία Λειτουργία, το απόγευμα ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και συμμετέχοντος πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως καί στη συνέχεια το βράδυ Ιερή Αγρυπνία.

Ανήμερα της εορτής 6 Αυγούστου, τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο στο ευσεβές εκκλησίασμα και λίγο πριν από την απόλυση χειροθέτησε σε Αναγνώστες νέους που διακονούν στα αναλόγια και στον Ιερό Ναό και ευλόγησε τα γεννήματα της αμπέλου.

Συνεχάρη τους εφημερίους της ενορίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους δύο βυζαντινούς χορούς των αναλογίων οι οποίοι αποτελούνται από νέους ιεροψάλτες που έψαλαν τα τροπάρια και τους βυζαντινούς ύμνους με τρόπο άριστο και με μοναδική καλλιτεχνική εκτέλεση της βυζαντινής μουσικής, τις συνεργάτιδες και τους συνεργάτες του Ναού για την αξιοζήλευτη δραστηριότητά τους, καθώς και το εκκλησίασμα – ενορίτες και μη – για τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές Ακολουθίες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός με αρτοκλασία καί στη συνέχεια ο Μέγας Παρακλητικός Κανών της εορτής.

Στις 8:30 μ.μ. μετά την Παράκληση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη για δεύτερη χρονιά η λιτάνευση της Ιεράς Εφεστίου Εικόνος της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Ιερού μας Ναού δια μέσου των οδών της ενορίας με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Την Παρασκευή – μεθεόρτια της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – το απόγευμα τελέστηκαν ο Εσπερινός, ο Μικρός Παρακλητικός Κανών της Θεοτόκου και το Ιερό Ευχέλαιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ