Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:51

Η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει την εορτή του πολιούχου της

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Σοφία Καρεκλά | Με τις δέουσες τιμές η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει από το πρωί την εορτή του πολιούχου της αγίου Δημητρίου.

Νωρίτερα, στον ναό του αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Μιλήτου Αποστόλου και Βεροίας Παντελεήμονος. Στον εσπερινό παρέστησαν, επίσης, μαζί με τον επιχώριο μητροπολίτη Άνθιμο, οι μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Λαγκαδά Ιωάννης, Ιερισσού Θεόκλητος, Λύδδης Δημήτριος (πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Μαρωνείας Παντελεήμων, Νέας Κρήνης Ιουστίνος, Τρίκκης Χρυσόστομος, Φιλίππων Στέφανος, Αυλώνος Χριστόδουλος, Ηλιουπόλεως Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), οι επίσκοποι Θερμών Δημήτριος και Αμορίου Νικηφόρος, μαζί με πληθώρα κληρικών της Θεσσαλονίκης καθώς και με την πάνδημη συμμετοχή του λαού της πόλης.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας μίλησε για τη θέση των αγίων ως φίλων του Χριστού, όπως τους χαρακτηρίζει ο Νικόλαος Καβάσιλας. “Η φιλία αυτή έχει υπόβαθρο την αγάπη και κρύβει αυταπάρνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος. “Και η αγάπη αυτή εκφράζεται με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, που είναι το δεύτερο στοιχείο των Αγίων, σεβασμό στους άλλους ανθρώπους ως εικόνες του Θεού”, συμπλήρωσε.

“Φίλος του Χριστού είναι αυτός που επαναλαμβάνει τα λόγια και τη διδαχή του Θεού Πατέρα”, τόνισε στη συνέχεια για να περάσει έπειτα στην περίπτωση του αγίου Δημητρίου. “Ο Άγιος Δημήτριος επιβεβαιώνει τα δυο αυτά στοιχεία με τη ζωή και το μαρτύριό του μέσα στην Αγιοτόκο πόλη της Θεσσαλονίκης. Θυσιάζεται, προσφέρεται στον Χριστό για να φανερωθεί η αλήθεια του Θεού όχι ως σύνθημα και ιδεολογία αλλά ως τρόπος ζωής. Θυσιάζεται όχι για να διεκδικήσει τα εύσημα των άλλων χριστιανών αλλά για να ενδυναμώσει τον Νέστορα. Γίνεται μαρτυρία ζωής για την οικουμενική διάσταση της Εκκλησίας. Ο ναός του εδώ γίνεται σημείο αναφοράς για τους Χριστιανούς”, εξήγησε ο κ. Χρυσόστομος.

Φιλία, όμως, συνεπάγεται και εμπιστοσύνη, κατά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας. “Οι άγιοι εκφράζουν και κάτι άλλο που λείπει από τη ζωή μας επειδή εμείς βρισκόμαστε σε κατάσταση περισπασμού λόγω των βιοτικών μεριμνών, την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Θεού. Οι άγιοι έμπρακτα φανερώνουν το πνεύμα της εμπιστοσύνης τους απέναντι στον Χριστό. Είναι τόση η εμπιστοσύνη τους προς αυτόν που αφήνουν τη ζωή τους στα χέρια του”, επισήμανε.

“Ο Άγιος Δημήτριος δεν ζήτησε τίποτα από τον Νέστορα, θυσιάστηκε χωρίς όρους και προϋποθέσεις”, συνέχισε ο κ. Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι “αν η θυσία δεν έχει κίνητρο την αγάπη και την προσφορά, είναι πνευματική αυτοκτονία. Μια ελευθερία που δεν σέβεται τον συνάνθρωπο και τα όρια του οδηγεί στην ασυδοσία”.

Κι εμείς όμως γινόμαστε φίλοι των αγίων, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, “αλλά δεν αρκεί αυτό, χρειάζεται η μίμηση. Και η μίμηση δεν αφορά απαραίτητα το μαρτύριο του αίματος, αλλά χρειάζεται να σταυρώσουμε το δικό μας εγώ και να απελευθερωθούμε από την κοσμικότητα”.

Για τους ισχυρούς δεσμούς της πόλης με τον άγιο Δημήτριο, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε χαρακτηριστικά πως “η πόλη έχει ταυτιστεί με το μαρτύριο και τη μαρτυρία του Αγίου Δημητρίου” ενώ σχετικά με την παρουσία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά είπε πως “έρχεται να μας υπομνήσει ακόμη ένα μαρτύριο. Ήρθε η Παναγία να μας πει για μια νέα δοκιμασία του ποντιακού ελληνισμού”.

Στην αντιφώνισή του ο επιχώριος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τον κ. Χρυσόστομο για τη “δυνατή ομιλία του που τόνωσε το εκκλησίασμα”, ενώ ευχήθηκε “όλοι να μείνουν κοντά στον Θεό και στα διδάγματα που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ