Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:03

Η Θεία Λειτουργία στα ρουμάνικα στην Παναγία των Βλαχερνών και το παράδειγμα των Ρουμάνων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε έναν από τους πιο ιστορικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης, την Παναγία των Βλαχερνών εκκλησιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες περίπου 400 Ρουμάνοι κάτοικοι της Πόλης, αλλά και προσκυνητές που ταξίδεψαν από την Ρουμανία. Μάλιστα, ο εκκλησιασμός τους έγινε στην γλώσσα τους και τη θεία λειτουργία τέλεσε ο π. Σέργιος Vlad, προϊστάμενος της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Η περίπτωση των Ρουμάνων πιστών είναι παράδειγμα ή μάλλον πιο σωστά υπόδειγμα μελέτης για την σωστή τήρηση της εκκλησιαστικής τάξης και των ιερών κανόνων.

Η τακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική που ακολουθούν μεθοδικά τον τελευταίο καιρό εκκλησιαστικοί παράγοντες από την Ρωσία.
Η τακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική που ακολουθούν μεθοδικά τον τελευταίο καιρό εκκλησιαστικοί παράγοντες από την Ρωσία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και χρόνια έχει δώσει λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα ποιμαντικής. Έχει διαθέσει ναούς και κληρικούς για να εξυπηρετήσει λειτουργικά εργαζόμενους και κοινότητες που κατάγονται από ορθόδοξες χώρες, αλλά που έχουν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλα μέρη στην Τουρκία, όπως για παράδειγμα στη Αττάλεια.

Οι Ρουμάνοι πιστοί και κληρικοί έχουν επιδείξει μεγάλο βαθμό ωριμότητας και ευπρέπειας, καθώς γνωρίζουν και τιμούν την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση του τόπου που τους φιλοξενεί. Ζητούν τις σχετικές άδειες και εκκλησιάζονται στους ναούς ακολουθώντας όλες τις τυπικές διαδικασίες.

Η τακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική που ακολουθούν μεθοδικά τον τελευταίο καιρό εκκλησιαστικοί παράγοντες από την Ρωσία. Εκμεταλλευόμενοι την διακοπή κοινωνίας που μονομερώς έχουν προχωρήσει έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκαλούν προβλήματα και ουσιαστικά κάνουν εκκλησιαστική εισπήδηση παρακάμπτοντας το Φανάρι.

Οι Ρουμάνοι πιστοί και κληρικοί έχουν επιδείξει μεγάλο βαθμό ωριμότητας και ευπρέπειας, καθώς γνωρίζουν και τιμούν την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση του τόπου που τους φιλοξενεί.

Μια τέτοια περίπτωση είχε καταγγείλει σε έντονο ύφος τον περασμένο μήνα ο μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος στέλνοντας μια αυστηρή επιστολή στον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα Ρώσου ιερέα στην περιοχή ευθύνης του την περιοχή των Μύρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ