Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 2:25

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην ομώνυμη μονή της μητρόπολης Σπάρτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015, η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στην ομώνυμη Ι. Μονή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που βρίσκεται στο δασοσκέπαστο Πάρνωνα. Την εφετινή εορτή λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής στον Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε και ομίλησε επίκαιρα ο προσκεκλημένος Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας παρουσίασε τον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη Μεσσηνίας μιλώντας με επαινετικά λόγια, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την αποδοχή της προσκλήσεως του ιδίου και του καθηγουμένου, ώστε να παρευρεθεί στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος παίρνωντας το λόγο, ευχαρίστησε τόσο τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, όσο και τον καθηγούμενο και τους πατέρες της Ιεράς Μονής για την πρόσκληση και τα θερμά λόγια τους, ενώ προσέφερε ως δώρο στην Ιερά Μονή ένα ασημένιο πολυκάνδυλο.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο. Απευθυνόμενος στους ευσεβείς προσκυνητές που είχαν κατακλύσει το χώρο του μοναστηριού, τόνισε την αξία της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπο, που χαρακτήριζε τη ζωή και τη δράση των Αγίων Αναργύρων, μιας αρετής που πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα στις μέρες μας είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η ευχή των Κολύβων προς τιμήν των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, ενώ λίγο πριν περατωθεί η Θεία Λειτουργία ο καθηγούμενος της Ι.Μονής πανοσιολογιότατος αρχιμ. π. Πορφύριος Κονίδης στην προσφώνησή του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, για την συμμετοχή του στη θρησκευτική πανήγυρη της Ιεράς Μονής και του προσέφερε ως ανάμνηση της παρουσίας του μια εικόνα των Αγίων Αναργύρων, ένα πετραχήλι και ομώφορο, προκειμένου να προσεύχεται για τους πατέρες και ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής.

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Ποιμενάρχη μας, τον καθηγούμενο και τους πατέρες της Ιεράς Μονής για την πνευματική χαρά που του προσέφεραν, μίλησε για τους δεσμούς που τον συνδέουν με την Ιερά Μονή, υποσχέθηκε να τους θυμάται πάντα στις προσευχές του και παρακάλεσε να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο γι’ αυτόν.

Τέλος, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους καλλικέλλαδους ιεροψάλτες, που με τον χοράρχη καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Μπαλγιώργο, τον Ζαχαρία Καρούνη και τα υπόλοιπα μέλη του Βυζαντινού χορού «Τρίκκης Μελωδοί», απέδωσαν τόσο στον εσπερινό, όσο και στον όρθρο και στη Θ. λειτουργία άριστα τους βυζαντινούς ύμνους και συνετέλεσαν τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των πιστών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ