Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 7:28

Η εορτή του πολιούχου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος εορτάσθηκε στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και συγκεκριμένα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, της οποίας είναι ο προστάτης και ο πολιούχος.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και συμμετείχε πλήθος ιερέων από την περιφέρεια Μεσολογγίου και όλη την Ιερά Μητρόπολη.

Ο κ. Χρύσανθος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κοσμά για την πρόσκληση να συμμετάσχει στους εορτασμούς του πολιούχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αναφέρθηκε στην προσφορά του Αγίου Σπυρίδωνος μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία, στην συμμετοχή του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, στην ταπεινή και υποδειγματική ζωή του, στην απλότητα και την παρρησία που είχε ενώπιον του Θεού, ώστε να αξιώνεται από αυτή τη ζωή να βλέπει τους αγγέλους με τους οποίους συλλειτουργούσε.

Τόνισε δε ότι “ο άγιος Σπυρίδων ανήκει στη χορεία των μεγάλων και λαοφιλών αγίων της Εκκλησίας και προέτρεψε τους πιστούς να μιμούνται τη ζωή του αγίου, ώστε να διδάσκουν τα παιδιά τους με τις αλήθειες του Ευαγγελίου”.

Το πρωί της Πέμπτης στην ακολουθία του Όρθρου και την πολυαρχιερατική, Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος και συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μυστήριο της ενσαρκώσεως και ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, που ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε πανηγυρικά.

«Σε αυτή την ευλογημένη χωρία των αγίων Πατέρων ανήκει και ο άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός. Μεγάλη μορφή της Εκκλησίας, καλός ποιμένας και στοργικός πατέρας. Η αγάπη του ήταν πολύ μεγάλη και η φιλανθρωπία του έφτασε σε τέτοιο σημείο που με την προσευχή του «και όφιν εις χρυσούν μετέβαλε» για την αγάπη προς τον άνθρωπο.

Συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και αγωνίσθηκε για την διατήρηση του ορθοδόξου φρονήματος μέσα στην Εκκλησία» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος και κατέληξε ευχόμενος, «δια πρεσβειών του αγίου Σπυρίδωνος, να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη μας, θεμελιωμένοι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού μας και να έχουμε εμπιστοσύνη στην αλήθεια και στην αγάπη του Θεού.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς για την παρουσία τους, ενώ ευχαρίστησε τους άρχοντες και τον πιστό και φιλάγιο λαό για την συμμετοχή τους και ευχήθηκε να όλοι να μιμούνται το φρόνημα και την πίστη του Αγίου Σπυρίδωνος.

Αμέσως μετά ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, των τριών φιλαρμονικών της Ιεράς Πόλεως, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ