Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 12:04

Η εορτή του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο εκκλησάκι του Καποδίστρια στο Ναύπλιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην πόλη του Ναυπλίου και συγκεκριμένα στη συνοικία Πρόνοια, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Πρόκειται για ένα ιστορικό εκκλησάκι που χτίσθηκε με απόφαση της συνέλευσης των Ελλήνων, μετά τον θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια τον Οκτώβριο του 1831.

Δυστυχώς, εξαιτίας των δύσκολων χρόνων που βίωνε τότε η πατρίδα μας, δεν στάθηκε δυνατό να φτιαχθεί ο ναός. Αργότερα το 1909 το σωματείο της αδελφότητας των κουρέων Ναυπλίου και Πρόνοιας εκπλήρωσε το τάμα αυτό και έφτιαξε την εκκλησία αφιερωμένη όπως είχε προγραμματιστεί στον Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο ναός αφιερώθηκε στον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Ευαγγελιστή της αγάπης, και χτίσθηκε εκεί που άλλοτε ήταν η έπαυλη του πρώτου κυβερνήτη, στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη, όπως λέγεται σήμερα, στην Πρόνοια. Από τότε μέχρι και πριν λίγα χρόνια, η πανήγυρη γινόταν με κάθε λαμπρότητα στο εκκλησάκι, αλλά το πέρασμα του χρόνου έφερε τη φθορά και λόγω προβλημάτων της στέγης, η εκκλησία έκλεισε και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα.

Να σημειωθεί πως ο ναός όσο και ο περιβάλλων χώρος ανήκουν στον Δήμο Ναυπλίου. Το πανηγύρι μεταφέρθηκε στην ενορία της Αγίας Τριάδος Ναυπλίου, όπου και ανήκει εκκλησιαστικά ο ναός.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε χες χοροστάτησε ο Κεφαλλονίτης αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Πετεινάτος με την παρουσία κι άλλων Ιερέων από το Ναύπλιο. Ανήμερα της εορτής έγινε αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου.

Ο Ιερέας του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν την εορτή του Αγίου Ιωάννη και ευχήθηκε σύντομα να ανοίξει και πάλι ο ιστορικός ναός του Αγίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ