Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:37

Η εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την τέλεση του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, επ΄ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου Λητής, ο οποίος και είχε αποτελέσει έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνιερουργούντων αυτῷ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις Διάκονον Χειροτονία του Μοναχού Ραφαήλ, αδελφού της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, η κουρά του οποίου πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, το εσπέρας του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2017, εις το Καθολικό της Μονής.

Ο νέος Ιεροδιάκονος της καθ΄ Ιεράς Μητροπόλεως, π. Ραφαήλ (κατά κόσμον Θεμιστοκλής Κυρικλίδης), είναι Απόφοιτος του τμήματος Ιερατικών Σπουδών της Α.Ε.Α.Θ., έλκει την καταγωγή του από το χωριό των Κρύων Νερών Λαγκαδά, όπου και υπήρξε πνευματικός καρπός της ενορίας του Κρυονερίου, υπηρετώντας από μικρός ως Ιερόπαις στο Ιερό Βήμα, στο Αναλόγιο, και ως Κατηχητής.

Καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου παρέστησαν πλήθος κόσμου που προσήλθαν με χαρά για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, τον οποίο η επαρχία μας είχε την ξεχωριστή τιμή να έχει ως Επίσκοπο σε μία περίοδο δύσκολη για το Γένος μας, μεταξύ αυτών ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά κ.κ. Αστέριος Γαβότσης και Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος της Λητής και οι κατά σάρκα συγγενείς, οι φίλοι και οι πνευματικοί αδελφοί του νεοχειροτονούμενου.

Το Αναλόγιο του Ιερού Ναού λάμπρυναν την παρουσία τους, αποδίδοντας με θαυμαστό τρόπο όλους τους προβλεπόμενους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών του εορταστικού διημέρου, η Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, «Δαμασκηνός ο Στουδίτης», με Χοράρχη τον Λαμπαδάριο αυτής κ. Ραφαήλ Ασδρέ, και η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως «ο Απόστολος Παύλος», με Χοράρχη τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολής Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου και στο πλούσιο πνευματικό και πολυσχιδές πνευματικό έργο που επιτελούσε, καθ’ όλη την περίοδο της σκλαβιάς του έθνους μας, με κύριο στόχο την διατήρηση της ελληνικότητας της συνειδήσεως του Γένους μας, ενώ παράλληλα απεύθυνε και προς τον νεοχειροτονούμενο π. Ραφαήλ, πνευματικές νουθεσίες και πατρικούς λόγους αγάπης.

Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, ετέθη προς προσκύνηση απότμημα του Σεπτού και Χαριτοβύτου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νήφωνος, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ παράλληλα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους παρισταμένους Αρχιερείς, καθώς επίσης και προς όλους, όσους προσήλθαν και έλαβαν μέρος προσευχιτικός στις πανηγυρικές λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντινης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ