Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:02

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στα Φίλια Καλαβρύτων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα πανηγυρίστηκε η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στο ιστορικό Μοναστήρι στα Φίλια Καλαβρύτων. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το μοναστήρι και συμμετείχε της Θείας Λειτουργίας της οποίας προεξήρχε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, συμπαραστατούμενος από ιερείς της περιοχής.

Συγκινητική ήταν η παρουσία του κόσμου που προσήλθε την ιστορική ιερά Μονή ενώ ακόμα πιο συγκινητική ήταν η προσπάθεια των Φιλιωτών να κρατήσουν ζωντανή την ιερά μονή (Σύλλογος Φιλιωτών, Όμιλος φίλων Ιεράς Μονής, κάτοικοι των Φιλίων και απανταχού Φιλιώτες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βυζαντινός χορός των ιεροψαλτών του Πρωτοψάλτη και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανασίου Βουρλή, ο οποίος κατάγεται από τα Φίλια Καλαβρύτων, πρόσφερε μια μουσική μυσταγωγία στον ιερό αυτό χώρο.

Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά και πλούσια εδέσματα από την αδελφότητα Φιλιωτών.

Το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου υπέστη κατά το παρελθόν δύο μεγάλες καταστροφές. Η πρώτη στις 15 Ιουλίου του 1826 όταν και πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου του 1943 όταν και πυρπολήθηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ