Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 13:50

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Μητρόπολη Λαγκαδά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια, μέσα στο Αναστάσιμο κλίμα της περιόδου που διανύουμε, εορτάστηκε η Μεγάλη Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, κατά το διήμερο 12 και 13 Απριλίου 2018, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη της Διακαινησίμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού της εορτής, εις τον ενοριακό Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής της ιστορικής περιοχής της Λητής, όπου και φυλάσσεται η φερώνυμος Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας, η οποία και είχε ευρεθεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και την παράδοση, κατά θαυμαστό τρόπο και μετά από δική της υπόδειξη, στον παρακείμενο δενδροφυτευμένο λόφο που υπάρχει πλησίον και από τότε αναβλύζει το Αγίασμα της Παναγίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

Παρέστησαν οι Βουλευτές των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης και της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως Ωραιοκάστρου και της Κοινότητος της Λητής, καθώς επίσης και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Στην ομιλία του προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς επίσης και στο ιστορικό της ανεγέρσεως του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας, της Βασιλίδας των Πόλεων της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και στην ιστορία του Αγιάσματος που πηγάζει εκ του Ιερού Βήματος του Ναού.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος της Λητής, κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από διάφορα μέρη της Πατρίδος μας.

 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή της Διακαινησίμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προέστη της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Ασκού.

 

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν και εφέτος προκειμένου να ασπασθούν την Ιερά και Χαριτόβρυτη Αγία εικόνα της Παναγίας της Ασκονίτισσας (8ος αι.), η οποία είχε μεταφερθεί από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μεταξύ αυτών παρέστησαν οι Βουλευτές του Σύριζα κ. Δημήτριος Μάρδας, της Ν.Δ. κ.κ. Ιωάννης Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Αναστάσιος Σαπλαμίδης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα προς όλους τους παρισταμένους, ενώ χορευτικά σωματεία και σύλλογοι παρουσίασαν μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ