Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 3:45

Η εορτή της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου όπως εορτάστηκε στη μητρόπολη Χαλκίδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική τάξη ετιμήθη η ιερά μνήμη του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, με αφορμή την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του, στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ενορία των Καθενών Διρφύων, όπου τον υποδέχθηκε ο Ιερός Κλήρος με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφερείας, Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, τον Εφημέριο της Ενορίας, Πρεσβ. Ιωάννη Κετσεντζή και τους Ιερείς των πλησιοχώρων Ενοριών Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλλή της Κάτω Στενής, Οικον. Εμμανουήλ Βιολάκης του Πεισώνα και Σακελλ. Κωνσταντίνος Σίδερης της Αμφιθέας.

Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος ετελέσθη και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, αναφερθείς στο ιερό πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου.

Πριν την έξοδο για την Λιτανεία της Ι. Εικόνος, ο Σεβασμιώτατος τίμησε με το οφφίκιο του Οικονόμου τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ιωάννη, ο οποίος εργάζεται τίμια και ευσυνείδητα στον Αμπελώνα του Χριστού.

Την ιερά Υμνωδία διηκόνησαν θαυμασιώτατα στο δεξιό αναλόγιο ο κ. Ιάκωβος Κετσεντζής, υιός του π. Ιωάννου και Πρωτοψάλτης της Ενορίας και στο αριστερό ο Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης κ. Άγγελος Μαντάς.

Κατά την διάρκεια της Λιτανείας, νέοι του δραστηρίου Πολιτιστικού Συλλόγου Καθενών κρατούσαν ευλαβικά το Ιερό Εικόνισμα του Προδρόμου.

Την επομένη ημέρα, Σάββατο 29 Αυγούστου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ενορία Τιμίου Προδρόμου Αμαρύνθου.

Εκεί, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν και ο Αρχιμ. Παύλος Μπαραμπούτης, εξ Αμαρύνθου καταγόμενος και διακονών στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Σταυροφ. Παναγιώτης Μπαφαλούκας, Πρεσβ. Μαρτίνος Petzolt εκ της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρεσβ. Ιωάννης Μπαραμπούτης, Εφημέριος του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Αμαρύνθου και ο Εφημέριος της Ενορίας Πρεσβ. Κυριακός Κόκκάλας.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, μετά την Ανάγνωση του Ι. Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του Προδρομικού κηρύγματος.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο της Ενορίας Πρεσβ. Κυριακό Κοκκάλα για την σεμνή και ουσιαστική διακονία του στην Τοπική Εκκλησία.

Αμέσως μετά, όλοι μετέβησαν στο παρακείμνο νεόδμητο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, έξω από το οποίο ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των Εγκανίων του και το προσέφερε στην κοινή χρήση από τους ενορίτες του Αγίου Ιωάννου, αλλά και ολόκληρης της Πόλεως της Αμαρύνθου.

Την παραμονή της Πανηγύρεως είχε τελεσθεί ο Μέγας Εσπερινός και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Ιωάννου, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά και εκτός Αυτής.

Την ιερά Υμνωδία διηκόνησε θαυμάσια βυζαντινός Χορός ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Ενορίας κ. Ισιδώρου Χαλιούλιας, ενώ η Ιερά Πανήγυρις μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ