Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 6:22

Η ελπιδοφόρα εκλογή για την Εκκλησία της Εσθονίας

Του ιδίου συγγραφέα:

Από την χαρά τους στην εύανδρο Κρήτη δεν περίμεναν το επίσημο ανακοινωθέν της Μεγάλης Εκκλησίας και δεν μας τα είπαν όλα.

Διαβάζουμε στο ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Κρήτης “Μέ χαρά καί ἰδιαίτερη συγκίνηση ἀνακοινώνεται πρός τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας ὅτι ὁ μέχρι σήμερον Διευθυντής τοῦ Γραφείου Τύπου καί Ἱεροκήρυκας τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης Ἀρχιμανδρίτης τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου Μακάριος Γρινιεζάκης ἐξελέγη διά παμψηφίας ἀπό τήν Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδο τοῦ ΟἰκουμενικοῦΠατριαρχείου, καί μετά ἀπό πρόταση τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Βοηθός Ἐπίσκοπος παρ᾽ Αὐτῷ, ὑπό τόν τίτλον τῆς Ἱερᾶς Ἐπισκοπῆς Χριστουπόλεως“.

Άλλα μας λέει όμως δια την ακρίβειαν το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου « Κατ᾿ αὐτήν, προτάσει μέν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης καί πάσης Ἐσθονίας κ. Στεφάνου, προβλήσει δέ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ ἐκ τῶν κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Μακάριος Γρινιεζάκης, Διδάκτωρ ἰατρικῆς καί Καθηγητής, ἐξελέγη παμψηφεί ΒοηθόςἘπίσκοπος ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Χριστουπόλεως πρός ἀνάληψιν διακονίας παρά τῇ Ἁγιωτάτῃ Ἐκκλησίᾳ τῆς Ἐσθονίας. »

Να λοιπόν το εκβαλόμενον εκ της εκλογής. Ένας σοφός Ιεράρχης, ο από επίσκοπος Ναζιανζού, μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος Χαραλαμπίδης, έξω από αγκυλώσεις και εμμονές, μερίμνησε για την επ’ αγαθώ συνέχεια της Εκκλησίας της Εσθονίας με την εκλογή τέταρτου Ιεράρχου, μετά τους δύο επαρχιούχους, στην υπηρεσία του εκεί λαού του Θεού.  Ο παρά τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Βοηθός Επίσκοπος Μακάριος θα αναλάβει την Διεύθυνση της πλήρως αναγνωρισθείσας από το Εσθονικό κράτος Θεολογικής Ακαδημίας «Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτων» του Τάλιν, στην οποία υπήρξε και επισκέπτης Καθηγητής.

Σίγουρα η επιλογή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του Επισκόπου Στεφάνου, του μόνου τότε διαθέσιμου Ρωσσόφωνο Ιεράρχη -σπούδασε στον άγιο Σέργιο στο Παρίσι- για να επιβεί εις τον ακανθώδη θρόνο του Τάλιν, έφερε ευλογημένα αποτελέσματα αφού πράγματι απεδείχθη ο κατάλληλος. Μόνος και εν πολλοίς αβοήθητος αναγέννησε την Αυτόνομο Εκκλησία και ήδη δρέπει τους αγαθούς καρπούς.

 

Η επιλογή, του εκ των αρίστων διαθεσίμων κληρικών υπό της Μητρός Εκκλησίας, «πρός ἀνάληψιν διακονίας» εις την νεωτέρα θυγατέρα της, είναι ελπιδοφόρος και η ευχή μας να είναι η ώρα η καλή εις τον Εψηφισμένο.

griniezakis1
Ο εψηφισμένος επίσκοπος κ. Μακάριος συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατα την τελευταία επίσκεψη του στην Εσθονία. Στην πάνω φωτογραφία κατά τη διάρκεια συναντήσεως με τον Πρωθυπουργό της χώρας στο πλαίσιο της ίδιας επισκέψεως
Στον Καθεδρικό Ναό του Τάλλιν,  ο προβαλλών Οικουμενικός Πατριάρχης, ο προτείνας Εσθονίας Στέφανος ο εκλεγείς Αρχιμανδρίτης Μακάριος και ο Μητροπολίτης της Ρωσικκής Εκκλησίας για το Τάλλιν Κορνήλιος
Στον Καθεδρικό Ναό του Τάλλιν, ο προβαλλών Οικουμενικός Πατριάρχης, ο προτείνας Εσθονίας Στέφανος ο εκλεγείς Αρχιμανδρίτης Μακάριος και ο Μητροπολίτης της Ρωσικκής Εκκλησίας για το Τάλλιν Κορνήλιος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ