Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:34

Η διπλή γιορτή της Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Από νωρίς το πρωί, άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν κατακλύσει τον ναό του αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν την εορτή του πολιούχου τους.

Με ξεχωριστές τιμές, η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει σήμερα τη διπλή εορτή της, την μνήμη του πολιούχου της αγίου Δημητρίου και την επέτειο από την απελευθέρωσή της, στην οποία καταλυτικό ρόλο, σύμφωνα με την παράδοση, διαδραμάτισε ο μυροβλήτης άγιος.

Το πρωί, τελέστηκε στον ναό του αγίου Δημητρίου πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του οικείου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Συμμετείχαν οι μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Τρίπολεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Λύδδης κ. Δημήτριος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Χίου κ. Μάρκος, Ιερισού κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκης κ Χρυσόστομος, Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας) καθώς και οι επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος. Τους αρχιερείς πλαισίωσε πλειάδα κληρικών της μητρόπολης Θεσσαλονίκης αλλά και των γειτονικών μητροπόλεων.

Μετά την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία για την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των τοπικών αρχών.

Στην ομιλία του, στο τέλος της ακολουθίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος μίλησε για τον βίο του αγίου Δημητρίου και τη σημασία του για την ιστορία της πόλης. Ακόμη, έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή στην περιόδο κατά την οποία έγινε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912.

Με συχνές αναφορές στα εθνικά θέματα της χώρας, ειδικά στο ζήτημα της Μακεδονίας, ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες.

“Να προσωρήσουμε με ενότητα και αγάπη και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας προς δόξαν Θεού, τιμώντας όσους έπεσαν ηρωϊκά για την ελευθερίας μας”, προέτρεψε το πολυπληθές εκκλησίασμα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, στο κλείσιμο του λόγου του.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι καλό είναι “να προτρέπουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν Ιωάννη Καποδίστρια γιατί χάρη σε αυτόν γίναμε κράτος κι αν δεν δολοφονούνταν, η πορεία της χώρας θα ήταν πολύ διαφορετική”, και πως “οφείλουμε να εμμένουμε στα κεκτημένα και τα δικαιώματά μας ως χώρα”.

Η δοξολογία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο ενώ οι πιστοί χειροκροτούσαν δυνατά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ