Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 8:21

Η «ανήσυχη» τέχνη του Αγίου Όρους στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σημαντικά έργα σύγχρονων αγιογράφων και μοναχών έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης στην έκθεση “Η Τέχνη του Αγίου Όρους” που εγκαινιάστηκε χθες στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της πόλης.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα κορυφαίων καθηγητών Αγιογραφίας, αποφοίτων της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, καθώς και έργα αγιογράφων μοναχών. Ανάμεσα στα έργα αυτά, το κοινό έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει και πίνακες του Ελ Γκρέκο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Βασίλειος Πάππας, διδάκτωρ ιστορίας και ειδικός σύμβουλος της εταιρείας Artion Rate, στη σύντομη ομιλία του, τόνισε τη σημασία του Αγίου Όρους ως θεματοφύλακα της πίστης αλλά και της βυζαντινής τέχνης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής και αντιπρύτανης Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Βαρσακέλης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη βυζαντινή τέχνη ανήσυχη και προοδευτική.

Σύντομο χαιρετισμό προς το φιλότεχνο κοινό που προσήλθε στα εγκαίνια της έκθεσης, απηύθηνε εκ μέρους του Τελλόγλειου, η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος κ. Δέσποινα Βενετούλια.

Στο τέλος της εκδήλωσης, έψαλε βυζαντινούς ύμνους η χορωδία του ναού Προφήτου Ηλιού Πυλαίας «Ηλίας ο Θεσβίτης», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Δημήτριου Χριστοδούλου.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι φιλοτεχνημένα από τον άρχοντα αγιογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, τον πατέρα Παναγιώτη Πεύκη και τον κ. Γεώργιο Σιδηρόπουλο. Πρόκειται για τρεις απόφοιτους της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους και καθηγητές αγιογραφίας.

Το περιεχόμενο της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου, συνθέτουν αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες σύμφωνα με την Μακεδονική, Κρητική, Επτανησιακή και Παλαιολόγεια Σχολή καθώς και προσωπογραφίες και σκηνές από την καθημερινή ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ