Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 22:03

«Ευσταθίου εγκώμιον»: Συνέδριο για τον άγιο που σημάδεψε τη Θεσσαλονίκη και τα γράμματα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ένα ξεχωριστής σημασίας συνέδριο για τη Θεσσαλονίκη το οποίο διοργανώνεται από τον κεντρικό Δήμο της πόλης, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Φίλων του, ξεκίνησε χθες, με την εναρκτήρια εκδήλωσή του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Αφορά σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για τη βυζαντινή γραμματεία και θεολογία. Πρόκειται για τον άγιο Ευστάθιο, βυζαντινό λόγιο και Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης στα τέλη του 12ου αιώνα.

Στην τελετή έναρξης, ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μακραντωνάκης δήλωσε ότι, με το συνέδριο αυτό, «θα φωτιστεί η προσφορά του σημαντικού αυτού αγίου».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτή την πρωτοβουλία να προβληθεί ένας άγιος που διετέλεσε Αριχεπίσκοπος της πόλης γιατί «η Θεσσαλονίκη αποτελεί την καρδιά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».

Συγκινημένος για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης γιατί τιμάται έτσι ένας άγιος της πόλης, όπως είπε.

Κεντρικός ομιλητής κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge και Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ κ. Richard Hunter. Ο κ. Hunter έπλεξε το «Ευσταθίου Εγκώμιον», όπως ήταν ο τίτλος της ομιλίας του, την οποία, μάλιστα, έκανε την μισή στα ελληνικά και την μισή στα αγγλικά.

Ο καθηγητής δήλωσε περιχαρής που καλείται να μιλήσει για τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης ο οποίος υπηρέτησε την πόλη σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά τη λεηλασία της από τους Νορμανδούς το 1185.

Ο κ. Hunter, στην ομιλία του, αναφέρθηκε περισσότερο στο έργο του Ευσταθίου ως σχολιαστής του Ομήρου και στην προσφορά του στις βυζαντινές μελέτες και όχι τόσο στο ρόλο του ως Αρχιεπίσκοπος. «Ο Ευστάθιος παραμένει πάνω από όλα δάσκαλος και παιδευτικό πρότυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Hunter.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία της ανέγερσης ενός αγάλματος του Ευσταθίου, κάτι που η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει, όπως είπε, για να αποδόσει φόρο τιμής στην σπουδαία αυτή προσωπικότητα που ενέπνευσε πολλούς σημαντικούς και γνωστούς καθηγητές και ερευνητές όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς.

Πριν το τέλος της εκδήλωσης, έψαλε η βυζαντινή χορωδία Θεσσαλονικείς Υμνωδοί. Ακόμη, προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για τη ζωή και το έργο του Ευσταθίου την οποία επιμελήθηκε η κ. Ευγενία Κούκουρα από την Εγνατία Τηλεόραση.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη) στην πλατεία Ιπποδρομίου, στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει πολυάριθμες ομιλίες από έγκριτους καθηγητές πανεπιστήμιου της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και από μελετητές του έργου του Ευστάθιου Θεσσαλονίκης.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ