Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 9:37

Ευαγγελιστής Λουκάς: η αλήθεια μέσα από τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

του Αρχιμανδρίτη Νικάνορα Καραγιάννη για το Orthodoxia.Info

Η μνήμη του αποστόλου και ευαγγελιστή Λουκά στρέφει το βλέμμα μας στην αρχαία παράδοση των πρώτων χριστιανικών χρόνων η οποία σκιαγραφεί την προσωπικότητα το έργο και τη ζωή αυτού του ιερού συγγραφέα. Ο Λουκάς υπήρξε συνοδός του Αποστόλου Παύλου καταγόμενος από την Αντιόχεια, καταρτισμένος στην ιατρική επιστήμη, ενδεχομένως ένας από τους εβδομήντα μαθητές του Χριστού. Κάποιοι μάλιστα ερμηνευτές τον ταυτίζουν με ένα από τους δύο μαθητές που δεν αναφέρεται το όνομα του στο ευαγγέλιο και οι οποίοι πορευόμενοι προς Εμμαούς συνάντησαν τον Αναστημένο Χριστό.

Βέβαια πολλές από αυτές τις μαρτυρίες δέχθηκαν ανελέητη κριτική και αμφισβητήθηκαν δεν μείωσαν όμως την αξία την αγιότητα και την θεοπνευστία του ευαγγελιστή Λουκά. Τα έργα του ανήκουν στα ωραιότερα από γλωσσικής πλευράς και αποδεικνύουν ότι ο Λουκάς ήταν λόγιος που ενδιαφερόταν για την ακρίβεια της ιστορικής τοποθέτησης τους. Όμως ο ευαγγελιστής δεν ήταν ένας απλός ιστοριογράφος σαν τόσους άλλους της εποχής του αλλά ένας βαθύτατα πιστός άνθρωπος που έβλεπε όλα τα γεγονότα μέσα από τον Σταυρό και το φως της Ανάστασης του Χριστού.

Ο Λουκάς ήταν ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος γι αυτό και το ευαγγέλιο του αφηγείται με τρόπο χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον του Χριστού για τους αμαρτωλούς, τους φτωχούς και περιφρονημένους τις γυναίκες και τα παιδιά δικαιολογημένα λοιπόν χαρακτηρίστηκε κοινωνικό ευαγγέλιο που διασώζει αυτό μόνο και κανένα άλλο τις παραβολές του άφρονα πλούσιου, του πλούσιου και φτωχού Λαζάρου, του καλού Σαμαρείτη.

Σήμερα λοιπόν τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα δεν μπορεί να είναι αδιάφορα για εμάς τους θρησκευόμενους ανθρώπους που αποτελούμε τα μέλη της Εκκλησίας. Η πίστη στην αποκάλυψη του Θεού, ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού του ζώντος είναι αδιαχώριστη από την αγάπη και δεν μπορεί να είναι άσχετη με τις αμέτρητες εστίες της ανθρώπινης ανάγκης. Πειρασμοί, ασθένειες, γηρατειά, ορφάνια, δυστυχία, θεομηνίες, πείνα, πάθη, εγκληματικότητα, μοναξιά, εγκατάλειψη, εκμετάλλευση, αδικία, περιφρόνηση, καταδυνάστευση, μετανάστευση ανεργία είναι καταστάσεις ύπαρξης και ζωής που μαστίζουν τον άνθρωπο ως πρόσωπο και ως κοινωνία.

Εδώ είναι ο χώρος της ανάγκης και αδυναμίας του ανθρώπου. Ο κόσμος αυτός δηλαδή ο κόσμος μας είναι κάτω από τη φθορά, την αμαρτία, την αποστασία και όλος «εν τω πονηρώ κείται», δεν παύει όμως να είναι δημιουργία του Θεού και αντικείμενο της άπειρης αγάπης Του και όσο το θυμόμαστε γινόμαστε περισσότερο άνθρωποι και πραγματικοί χριστιανοί.

Ο π. Νικάνωρ Καραγιάννης είναι Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ