Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 3:09

Ετσι οδηγήθηκε στην απόφασή της η Ιεραρχία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Σε ιστορικό συμβιβασμό για την διάσωση του κύρους της Ιεραρχίας αλλά και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου κατέληξε τελικά η «ιστορική συμφωνία» που απέρριψε «μετ’ επαίνων» σήμερα το μεσημέρι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Σώμα των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε το πρωί εκτάκτως προκειμένου να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας Ιερωνύμου – Τσίπρα, βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα εξαιρετικά σημαντικό και πολύπλοκο δίλημμα: είτε να αποδεχθεί την πρόταση προκαλώντας ανυπολόγιστες αντιδράσεις στις τάξεις του ιερού Κλήρου αλλά και στον πολιτικό κόσμο, είτε να τις απορρίψει εκθέτοντας ουσιαστικά τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος είχε δηλώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τη βεβαιότητά του πως η ΙΣΙ θα υιοθετούσε τη συμφωνία.

Το δίλημμα αυτό έγινε πιο σύνθετο από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος εισήγαγε την πρόταση ως «πακέτο» ζητώντας από τους αρχιερείς να την αποδεχτούν ή να την απορρίψουν ως έχει μη αφήνοντας περιθώριο αλλαγών.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να εισπράξει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Ιεραρχία την οποία, όμως, ίσως για πρώτη φορά, δεν κατόρθωσε να «διαβάσει».

Τελικά η «χρυσή τομή» που επέλεξε η Ιεραρχία ήταν πολύ απλή. Απέρριψε πανηγυρικά την πρόταση δημιουργώντας ταυτόχρονα μια απόλυτη ομοφωνία πίσω από την οποία προστάτευσε τον Αρχιεπίσκοπο και το κύρος του απέναντι στον κλήρο, τους πολίτες και τους πολιτικούς.

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας ήταν ίσως η πλέον δύσκολη και φορτισμένη των τελευταίων ετών.

Ο ένας μετα τον άλλον οι μητροπολίτες που έλαβαν τον λόγο εξέφρασαν ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος το θέμα ζητώντας αλλαγές ή και απόσυρση της συμφωνίας. Οι διάλογοι ορισμένες φορές ήταν έντονοι με τον Αρχιεπίσκοπο να επιστρέφει τις βολές των μητροπολιτών ανταπαντώντας με τα δικά του επιχειρήματα.

Όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών μητροπολιτών, όπως του Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, του Ιωαννίνων Μαξίμου, του Πατρών Χρυσοστόμου και του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, τα «πυρά» των υπολοίπων ήταν καταιγιστικά.

Μεσσηνίας, Δημητριάδος, Πειραιώς, Ναυπάκτου, Καισαριανής και πολλοί άλλοι πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις.

Για την Ιεραρχία το θέμα είχε κλείσει. Η συμφωνία και ειδικά το κομμάτι της για την μισθοδοσία του Κλήρου ήταν αδύνατο να περάσει.

Τότε ήρθε η στιγμή ορισμένοι μητροπολίτες όπως ο Δράμας Παύλος να προτείνουν τη «σωτήρια» λύση.

Ήταν πλέον η στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να επιλέξει αν θα ακολουθήσει την επιλογή των Ιεραρχών ή αν θα επέμενε μέχρι τέλους.

Η απόφαση ήταν σαφής. Συνεχίζεται ο διάλογος, ο οποίος θα γίνει όχι με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου αλλά με πρόσωπα που θα ορισθούν προς τούτο από την ΔΙΣ και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη μισθοδοσία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ