Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 21:15

Με κάθε επισημότητα η υποδοχή της αγίας Ελένης στην Αθήνα- Λαμπρή λιτανεία στο Αιγάλεω

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μεγαλοπρεπώς, όπως αρμόζει σε μια αγία Αυτοκράτειρα και Ισαπόστολο, η Αθήνα υποδέχθηκε το απόγευμα το σκήνωμα της αγίας Ελένης, που βγαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Χριστιανισμού από τη Βενετία.

Μετά την άφιξη του ιερού σκηνώματος και του Τιμίου Σταυρού από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μπροστά στο Δημαρχείο του Αιγάλεω, ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτανευτική πομπή προς τον ναό της αγίας Βαρβάρας.

Το ιερό σκήνωμα της αγίας Ελένης καθώς και την αντιπροσωπεία από την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και των Ρωμαιοκαθολικών που παρέλαβαν το λείψανο από τη Βενετία υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Νίκαιας κ. Αλέξιος.

Το σκήνωμα της αγίας τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πολυβόλου όπλου και μεταφέρθηκε στον ναό συνοδευομένο από στρατιωτικό άγημα. Η λιτανευτική πομπή πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους της φιλαρμονικής ορχήστρας Tessera της Βενετίας η οποία συνόδευσε το λείψανο και κατά την έξοδό του από τον ναό του αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στον ναό της αγίας Βαρβάρας και τους δρόμους από όπου θα περνούσε η λιτανευτική πομπή, περιμένοντας την άφιξη του ιερού λειψάνου.

Στην είσοδο του ναού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχθηκαν το σκήνωμα της αγίας Ελένης και τον Τίμιο Σταυρό. Αμέσως μετά, εισήλθαν στον κατάμεστο ναό για την τέλεση δοξολογίας προς τιμήν της άφιξης του ιερού σκηνώματος της αγίας Ελένης.

Στην προσφώνησή του, στο τέλος της ακολουθίας, ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για το ιστορικό γεγονός που ζει σήμερα η χώρα μας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων ζωής και δράσης της Αποστολικής Διακονίας.

Ακόμη, μίλησε για τη δράση και την μέριμνα της Αποστολικής Διακονίας, υπογραμμίζοντας ότι “αν ενστερνιζόμαστε σήμερα την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρώπη τον χριστιανικό της χαρακτήρα, οφείλουμε να εργασθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση, να ανοιχτούμε στον ανθρωπιστικό και δημοκρατικό κόσμο”. Ο κ. Αγαθάγγελος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια και τελικά την παραλαβή του σκηνώματος της αγίας Ελένης από τη Βενετία.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι “σήμερα όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αναδεικνύει και πάλι την πνευματική ταυτότητα της Ευρπώπης”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, στη δική του προσφώνηση, επεσήμανε την προσφορά της αγίας Ελένης και του Μεγάλου Κωνσταντίνου που σφράγισε την ιστορία της Ευρώπης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και διαμόρφωσε την ιστορία του κόσμου γενικότερα.

Επίσης, υπογράμμισε το έργο των δύο αγίων Ισαποστόλων που συνέβαλε στη θεμελίωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. “Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα την Ελλάδα όχι τόσο για την ισχύ της ευρωζώνης αλλ’ ως κληρονόμο μιας άλλης προτάσεως ζωής. Χρειάζεται την Ορθοδοξία ως θύρα πίστεως που πραγματώνει αγαπητικές κοινωνίες στον καθημερινό βίο”, συμπλήρωσε. Στο τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην υποδοχή του ιερού σκηνώματος της αγίας Ελένης.

Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι “ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι να υποστηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της πίστης και της δικαιοσύνης και να τιμούμε τον άνθρωπο”.

Το σκήνωμα της αγίας Ελένης θα παραμείνει στον ναό της αγίας Βαρβάρας προς προσκύνηση των πιστών μέχρι τις 15 Ιουνίου. Καθημερινά θα τελούνται ακολουθίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι προσκυνητές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αποστολική Διακονία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ