Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 21:53

Επιμόρφωση των στελεχών νεότητας για την κατήχηση ως αγωγή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Φοιτητικό Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας η Συνάντηση Επιμόρφωσης Στελεχών Νεότητας με κεντρικό θέμα: «Η Κατήχηση ως αγωγή – Η Θεολογία ως βίωμα και νόημα ζωής» με συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχαν συνολικά 140 Κατηχητές-τριες από τις ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Β΄ έτους του Φροντιστηρίου Υποψηφίων Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας.
Το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου και στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες της Συνάντησης.
Χαιρετισμούς στους συμμετέχοντες απηύθυναν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄., ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος έκανε και μία γενική αναφορά στη στοχοθεσία της Συνάντησης.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική εισήγηση με θέμα: «Η ανατροπή των δεδομένων στην Κατήχηση και την αγωγή-παράδοση και νέες διδακτικές θεωρίες». Ο ομιλητής Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Κουτσούρης (Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών – Εφημέριος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Βοιωτίας) αναφέρθηκε με λόγο συμβουλετικό προς τους Κατηχητές και τους παρότρυνε μεταξύ των άλλων να αποτελέσουν τα πρότυπα της έν-κοπης αγάπης και να λειτουργήσουν ως καθαρά κάτοπτρα, τα αντικατοπτρίζοντα τις θείες Αλήθειες στα μάτια των παιδιών.

Μετά το σύντομο διάλειμμα η Ημερίδα συνεχίστηκε με τη συζήτηση πάνω στο θέμα: «Ο Κατηχητής ως ηγέτης, δάσκαλος και συνοδοιπόρος: η προσπάθεια ανάδυσης των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας κάθε παιδιού». Το λόγο έλαβαν με τη σειρά ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρνάβας Θεοχάρης (Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, Προϊστάμενος και Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Άρεως), η κ. Φιλίππα Τουμπακάρη (Εκπαιδευτικός Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης) και ο κ. Γιώργος Μπουκουβάλας ( Κατηχητής στον Ι. Ναό Αγίου Στυλιανού Γκύζη), οι οποίοι μίλησαν στους Κατηχητές μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες στο νευραλγικό τομέα της Κατήχησης των νέων μας.
Τη συζήτηση και τον διάλογο συμπροβληματισμού που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες συντόνισε ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης (Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Εκπαιδευτικός).

Την Συνάντηση επιλόγησε ο π. Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσους συνέβαλαν στη συνδιοργάνωση αυτής της Συνάντησης Κατήχησης προσκάλεσε και προκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να γίνονται όλο και καλύτεροι στο Θεάρεστο έργο της Κατήχησης, να αγαπάνε αυτή τη διακονία που τους ανέθεσε η Μητέρα Εκκλησία και να μην απογοητεύονται από τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά να γοητεύονται από την ομορφιά της πνευματικής προσφοράς στους ελάχιστους αδελφούς μας.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων μοιράστηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης και οι ευλογίες-βιβλία από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας και του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. και παρατέθηκε κοινή τράπεζα αγάπης για όλους τους συμμετέχοντες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ