Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 18:49

Επιμόρφωση κληρικών στην Κρήτη για τα προβλήματα του γάμου και της οικογένειας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιούνται, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.), οι εργασίες του διήμερου Παγκρήτιου Επιμορφωτικού Ιερατικού Σεμιναρίου, που είχε ως θέμα την ποιμαντική του Γάμου και της Οικογένειας, με τίτλο: «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική Παρέμβαση σε προβλήματα του Γάμου και της Οικογένειας». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πρόκειται για έναν Πιστοποιημένο Φορέα, με τον οποίο η ΟΑΚ έχει υπογράψει από το 2014 Πρωτόκολλο Συνεργασίας, κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ευλογία και ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος και έχει εξονομάσει την ΟΑΚ «Κέντρο Εκπαίδευσης Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας Κρήτης, Δωδεκανήσων, Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και της διασποράς του Οικουμενικού Θρόνου».

Στο Σεμινάριο συμμετέχουν κληρικοί από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας και την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε τη σημασία των επιμορφωτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της άσκησης του ποιμαντικού έργου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του Σεμιναρίου. Πιο αναλυτικά, ο κ. Αμφιλόχιος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους των κληρικών για το μεγάλο θέμα της οικογένειας καθώς, «Νέες μορφές “οικογένειας” θεσμοθετούνται και προβάλλονται όπως: μονογονεϊκές, εναλλακτικές, σύμφωνα συμβίωσης, κ.ά. Ενώπιον όλων αυτών καλείται η Εκκλησία, καλούμεθα όλοι εμείς οι λειτουργοί και διάκονοι των Μυστηρίων που λιτανεύουμε την Χάρι του Θεού, όχι να παρακολουθούμε παθητικοί θεατές τα δρώμενα και γενόμενα, αλλά να καταθέτουμε μαρτυρία φωτός, αληθείας και ζωής, οδηγώντας τον λαό του Θεού στην δική Του Βασιλεία».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, αφού μετέφερε την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., μίλησε για το έργο του Ι.Π.Ε. και τη σημασία των πιστοποιημένων Επιμορφωτικών Σεμιναρίων, τα οποία υλοποιούνται σε πανελλήνιο επίπεδο. Όπως σημείωσε, το Ι.Π.Ε. λειτουργεί 20 και πλέον πιστοποιημένα προγράμματα στις ανά την Ελληνική επικράτεια Ιερές Μητροπόλεις, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 7.000 Κληρικοί και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας.

Ακολούθως, ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ –ο οποίος είχε και τη γενική ευθύνη συντονισμού του Σεμιναρίου– αναφέρθηκε στα επίσημα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σχετικά με το Μυστήριο του Γάμου.

Στο Σεμινάριο δίδαξαν ως Επιμορφωτές, εκτός από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, οι: Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλους, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ, Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., Νικόλαος Χουρδάκης, Ψυχολόγος-Ψυχαναλυτής-M.A. Θεολογίας και Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Παπαποστόλου, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, διεξήχθη γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολλές παρεμβάσεις και εξέφρασαν διάφορους προβληματισμούς.

Οι Σύνεδροι διέμειναν στους φιλόξενους χώρους της Ακαδημίας και είχαν την ευκαιρία να μετέχουν στη Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ως Ιερεύς, στην παρακείμενη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ