Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 12:39

Επίσκοπος Θεσπιών: Ο Χριστός είναι ο Λόγος των πάντων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Όλες οι Κυριακες του Πεντηκοσταρίου είναι αφιερωμένες στο γεγονός της Αναστάσεως. Το πιο σημαντικό όμως είναι η σημασία του για τον καθένα από εμάς και τι συνεπάγεται στην καθημερινότητα και στον τρόπο που σκεφτόμαστε”.

Με τη φράση αυτή ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών ξεκίνησε την ομιλία του για τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, στον Ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα στο Χαλάνδρι, όπου και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας.

Αυτές οι Κυριακές έρχονται να μας φανερώσουν ότι η Ανάσταση επιφέρει μία ίαση, μία θεραπεία από τον εγκλωβισμό στον εαυτό μας, στα στεγανά της λογικής μας, τις προκαταλήψεις μας

“Αυτές οι Κυριακές έρχονται να μας φανερώσουν ότι η Ανάσταση επιφέρει μία ίαση, μία θεραπεία από τον εγκλωβισμό στον εαυτό μας, στα στεγανά της λογικής μας, τις προκαταλήψεις μας. Τα θαύματα της θεραπείας του τυφλού και του παραλύτου βλέπουμε να πραγματοποιούνται το Σάββατο, αποδομώντας έτσι μία θρησκευτικότητα φυλακισμένη σε τύπους, προκαλώντας παράλληλα σεισμούς σε ένα κατεστημένο, σε ένα συστημα αντιλήψεων”.

“Ο διάλογος που αναπτύσσεται με τον τυφλό αποκαλύπτει την πραγματική τυφλότητα. Εκείνη που βρίσκεται βαθιά ριζωμένη μέσα σε απόψεις, δυσκολίες και κατεστημένες αντιλήψεις. Το να είναι κανείς τυφλός, με τη φυσική έννοια, είναι χάρισμα. Μειονεξία είναι να είναι κανείς τυφλός στο νού, τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά.
Αποτελεί σκάνδαλο η φανέρωση της δόξας του Θεού μέσα από τη θεραπεία του τυφλού. Δεν αποτελεί μία επίδειξη δύναμης και νίκης, ούτε έρχεται να απονείμει δικαιοσύνη με όχημα τη ζήλεια. Έρχεται να θεραπεύσει, να ανακουφίσει και να επαναφέρει τον άνθρωπο στην κοινωνία”.

“Μέσα από τον διάλογο ο Χριστός αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι. Εϊναι Αυτός που μιλά. Είναι ο Λόγος των πάντων. Ο λόγος για να υπάρχεις, να ζεις, να αγαπάς. Απέναντι στο νόμο, η Ανάσταση φέρνει τον λόγο. Έναν λόγο ύπαρξης και σχέσης. Η Ανάσταση του Χριστού είναι η δυνατότητα να υπερβούμε τον νόμο και να ζήσουμε εν λόγω, εν έργω και εν αγάπη. Να υπερβούμε αυτό που μας υπερβαίνει. Αυτό που αποτελεί μυστήριο για εμάς. Το μυστήριο της απελευθέρωσης από τον εαυτό μας και από την τυρρανία της φιλαυτίας”.

Το παρών στη Θεία λειτουργία έδωσαν δεκάδες πιστοί ενώ συμμετείχαν τρόφιμοι και προσωπικό από το Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer, με επικεφαλής την διευθύντρια κ. Ευθυμιοπούλου Αικατερίνη.

Λίγο προ της απολύσεως, ο προϊστάμενος του ναού π. Χρυσόστομος Λεβογιάννης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Συμεών για την παρουσία του ενώ ο τελευταίος γνωστοποίησε την τελετή εγκαινίων ενός κτιριακού συγκροτήματος για παιδιά με σύνδρομο DOWN που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην περιοχή του Βαρνάβα.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ