Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:49

Εξ αποστάσεως μαθήματα για τη Γλώσσα των Λειτουργικών Κειμένων στο Α.Π.Θ.

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠθ διοργανώνει ειδικά προγράμματα εξ αποστάσεως Επιμόρφωσης για τη γλώσσα των λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης.

Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών της Ιουδαϊκής και της Χριστιανικής Γραμματείας του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Άννα Κόλτσιου- Νικήτα και διδάσκουν καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας, Φιλολογίας και Μουσικών Σπουδών.

Στο χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018- 2019 θα υλοποιηθούν δύο προγράμματα Επιμόρφωσης.

Το πρώτο «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας» προσφέρει βασικές γνώσεις γραμματικής, συντακτικού και λεξιλογίου και μεταφραστικές ασκήσεις σε κείμενα αποκλειστικά λειτουργικά. Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση της γλωσσικής «ταυτότητας» των λειτουργικών κειμένων και η αναγνώριση της δομής του λειτουργικού λόγου.

Προβάλλεται ο βοηθητικός ρόλος της μετάφρασης και παράλληλα επισημαίνεται και εξαίρεται η μοναδικότητα των πρωτότυπων λειτουργικών κειμένων και η αξία του πλούτου της εκκλησιαστικής γλώσσας και γραμματείας. Το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί ήδη άλλες επτά φορές, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής και εξαιρετικά θετική αξιολόγηση.

Μπορείτε να βρείτε εδώ το κείμενο της προκήρυξης και την αίτηση συμμετοχής.

Το δεύτερο «Τα υμνογραφικά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση» επικεντρώνεται στη γλωσσική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος, τα οποία διακρίνονται τόσο για τον εκφραστικό πλούτο όσο και για το βάθος των θεολογικών νοημάτων.

Στοχεύει να συμβάλει στην καλλιέργεια της μεταφραστικής κριτικής ικανότητας των επιμορφουμένων και να επισημάνει την ευρείας έκτασης πρόσληψη και αξιοποίηση του αγιογραφικού και του πατερικού λόγου.

Με τη βοήθεια της διεπιστημονικής προσέγγισης, το πρόγραμμα αναδεικνύει τη θεολογία και το μέλος των υμνογραφικών κειμένων, τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδος, καθώς και θέματα λειτουργικά και ποιμαντικά. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε ήδη άλλες πέντε φορές, με εξαιρετική ανταπόκριση.

Μπορείτε να βρείτε εδώ το κείμενο της προκήρυξης και την αίτηση συμμετοχής.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων στηρίζεται στην μακρόχρονη επιστημονική εμπειρία των διδασκόντων μελών Δ.Ε.Π., στην εξοικείωσή τους με τις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, στην αξιοποίηση πρότυπων μορφών e-Learning και στην άρτια υλικοτεχνική υποδομή του Πανεπιστημίου. Και τα δύο προγράμματα υλοποιούνται αποκλειστικά εξ αποστάσεως και παρέχουν Βεβαίωση Συμμετοχής και Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων, τη δομή, τη διδακτική μεθοδολογία, τους διδάσκοντες, τον τρόπο αξιολόγησης κτλ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα Hymnologica

Εξ αποστάσεως μαθήματα για τη Γλώσσα των Λειτουργικών Κειμένων στο Α.Π.Θ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ