Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 21:02

Ενστάσεις για τα προνόμια του προέδρου της Πανορθόδοξης από την Ρωσία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ενστάσεις για τα προνόμια του προεδρεύοντος της Πανορθόδοξης Συνόδου, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη, εξέφρασε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Σύναξης των Προκαθημένων ο Πατριάρχης της Ρωσίας.

Ένα από αυτά που ενοχλούν το Πατριαρχείο της Ρωσίας, είναι η δυνατότητα του προέδρου να αφαιρεί τον λόγο από Προκαθήμενο, αλλά και η «αόριστη» όπως την χαρακτήρισε αναφορά στον Κανονισμό περί αρμοδιοτήτων του προέδρου που πηγάζουν από τους Ι. Κανόνες. Ο κ. Κύριλλος σημείωσε πως από την στιγμή που δεν γίνεται σαφής αναφορά στους συγκεκριμένους Ι.Κανόνες η φράση θα έπρεπε να φύγει από τον Κανονισμό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε στον Πατριάρχη της Ρωσίας πως τα μέλη της Πανορθόδοξης Συνόδου θα έχουν δικαίωμα ένστασης στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν παραβίαση των Κανόνων από τον πρόεδρο παραπέμποντας τον κ. Κύριλλο στους κανόνες 4,5,6 της Α΄ και 2,7 της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου όπου περιγράφονται με ακρίβεια τα καθήκοντα του προέδρου.

Στο θέμα αυτό ο Πατριάρχης Ρωσίας απάντησε πως θα διαβάσει τα όσα αναφέρονται στους Κανόνες αυτούς και θα επανέλθει.

ΜΟΝΟ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΩΖΟΝΤΑΙ

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία, σε ένα κείμενο από αυτά που έχουν οριστικοποιηθεί. Ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου της Γεωργίας ζήτησε να αφαιρεθεί από το κείμενο με θέμα «Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο» φράση η οποία αναφέρεται στην «σωτηρία του ανθρωπίνου γένους» αφού σύμφωνα με την Εκκλησία της Γεωργίας μόνο οι Χριστιανοί σώζονται.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αρνήθηκε να ανοίξει ξανά το θέμα αφού είχε πλέον λάβει την έγκριση όλων των Εκκλησιών σημειώνοντας παράλληλα πως τέτοιες ενστάσεις δυναμιτίζουν τα τελευταία δυο χρόνια τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Όπως όλα δείχνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξε την Κρήτη ως τον τόπο όπου θα συγκληθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδος. Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το orthodoxia.info από το προηγούμενο Σάββατο, η Κρήτη ήταν η μοναδική εναλλακτική που συζητούσε το Φανάρι αφού το Άγιον Όρος το οποίο πρότεινε η Μόσχα θεωρήθηκε πως δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ