Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 23:36

Τα Τρίκαλα υποδέχθηκαν τον νέο ποιμενάρχη τους – Συγκινητικές στιγμές

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ανδρέας Λουδάρος – Γιώργος Φερδής | «Ουδέποτε θα διέρχονταν από την σκέψη μου η σημερινή εικόνα» είπε εμφανώς συγκινημένος κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, η ενθρόνιση του οποίου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

Της πάνδημης υποδοχής του μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων ακολούθησε η τελετή ενθρόνισης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου όπου παρουσία του Αρχιεπισκόπου αλλά και του άμεσου προκατόχου του, μητροπολίτη πρώην Τρίκκης κ.Αλεξίου, κατέλαβε τον θρόνο της ιστορικής Μητροπόλεως.

Πλήθη πιστών ζητωκραύγαζαν συνεχώς «Άξιος» προκαλώντας συχνά συγκίνηση στον πάντα χαμογελαστό κ. Χρυσόστομο.

«Γρήγορα αισθάνθηκα αυτόν τον τόπο σπίτι μου» είπε ο νέος μητροπολίτης που πριν από μόλις ένα χρόνο τοποθετήθηκε με απόφαση του προκατόχου του στην θέση του πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Τρίκκης. Μίλησε για ένα λαό «ευγενή, δημιουργικό, δυναμικό, με έμπνευση, διάθεση καινοτομίας, που αγαπά την γή του και ιδρώνει γι αυτήν. Έναν λαό που αγαπά την πνευματική ζωή, φιλομόναχο και φιλακόλουθο, που τα παιδιά του ζητούν την πρόοδο, την σπουδή, την δυναμική πρόσληψη του παρόντος, με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον».

«Γνωρίζω την ανασφάλεια η οποία μας περικυκλώνει και μας κάνει να αισθανόμαστε μετέωροι. Ο επίσκοπος όμως είναι αυτός, ο οποίος φέρει στην καρδιά του την ειρήνη του Θεού και την μεταδίδει» είπε ο κ. Χρυσόστομος που σημείωσε πως η πρώτη μέριμνα του «…είναι οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στον Θεό. Εκείνοι οι οποίοι είναι ζωντανά μέλη του σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας» αλλά και χρέος του «η εύρεσις του πλανηθέντος προβάτου». «Αν ο επίσκοπος δεν έχει και αυτούς τους ανθρώπους ως στόχο της αποστολής του, τότε αφήνει να παρέλθει ακοινοποίητος ο λόγος: Ο Θεός θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν» σημείωσε ο νέος μητροπολίτης Τρίκκης, για να τονίσει πως « Δεν είμαστε σε ρήξη με όσους αντιτίθενται με την Εκκλησία. Εν υπομονή και επιμονή πολλή καλούμαστε να δίδουμε λόγο σ’ αυτούς «περί της εν ημίν ελπίδος». Θεωρητικό και έμπρακτο. Απολογητικό και αγαπητικό. Ειλικρινή και τολμηρό και την ίδια στιγμή συγκαταβατικό».

Συμπλήρωσε πως «Δεν είναι ο σκοπός μας να επικρατήσουμε σε έναν ανταγωνισμό επιχειρημάτων, για να διαφυλάξουμε την θέση μας μέσα στην κοινωνία, διότι δεν βλέπουμε κανέναν ως εχθρό. Θέλουμε την σωτηρία όλων. Καί είναι χρέος του επισκόπου να διαλέγεται. Να κηρύττει την καταλλαγή. Να δείχνει ότι «ο Θεός αγάπη εστί». Να διασκεδάζει προκαταλήψεις. Χωρίς όμως να αλλοιώνει τον λόγο της παραδόσεως».

ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΙΑ ΑΚΜΑΖΟΥΣΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ (ενθρόνιση μητροπολίτη τρίκκης)

Οι αναφορές του νέου μητροπολίτη τόσο προς τον άμεσο προκάτοχο του όσο και στους άλλους ιεράρχες που υπηρέτησαν την Μητρόπολη Τρίκκης ήταν συνεχείς.

«Έχω το προνόμιο και την ευλογία η Ιερά Μητρόπολίς μας να είναι οργανωμένη. Να έχει βάσεις. Να έχει υποδομές πνευματικές. Ιερό κλήρο με συναίσθηση της αποστολής και ποιότητα στην πνευματική εργασία. Μοναστικές αδελφότητες, η εργασία των οποίων έχει εμβέλεια η οποία υπερβαίνει και τα τοπικά και τα χρονικά όρια της Μητροπόλεως. Ενορίες θάλλουσες. Αλλά και οι υλικές υποδομές δεν είναι αμελητέες» είπε ο κ. Χρυσόστομος για να συμπληρώσει πως «Όσοι επίσκοποι προηγήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο και το χάρισμά του συνέβαλαν σ’ αυτήν την πρόοδο, ιδιαιτέρως όμως ο Μητροπολίτης και γέροντάς μου κ. Αλέξιος, ο οποίος παραδίδει «εις χείρας μου» μία Μητρόπολη ακμάζουσα και με προοπτικές. Αναγνωρίζω και ευγνωμονώ και αυτόν και όλους τους προκατόχους μου. Η Εκκλησία έχει συνέχεια. Οφείλουμε όμως ο καθένας μας να σέβεται τον κόπο των προηγουμένων. Να τον συνεχίζει και να προσθέτει σ’ αυτόν, με την ελπίδα ότι και η δική του προσπάθεια θα συμβάλει ώστε να δοξάζεται ο Θεός!».

Ειδικά για τον κ. Αλέξιο σημείωσε πως θα ήθελε «…να βλέπει την Μητρόπολη την οποία θυσιαστικώς εποίμανε και διηκόνησε επί τριάκοντα και τέσσαρα έτη να συνεχίσει να προοδεύει και να αντανακλά προς το πρόσωπό του τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη «ανθ’ ων» εκείνος της προσέφερε».

Ανάμεσα στα όσα παρουσίασε ο κ. Χρυσόστομος μίλησε για το σχέδιο του για την λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, φαρμακείου και ιματιοθήκης για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη ενώ απευθυνόμενος προς τον λαό αλλά και τους αξιωματούχους της τοπικής κοινωνίας τόνισε πως η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοικτή. «Γιά να διαφυλάξουμε την ενότητα, αλλά και να συνεργαστούμε στην σπορά του λόγου του Θεού. Με ειλικρίνεια. Με αμοιβαίο σεβασμό. Με γνώμονά όλων μας το ΄΄αλλήλων τα βάρη βαστάζετε΄΄».

Προσφωνώντας τον νέο μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ο οποίος ήταν Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Τρίκκης, θυμήθηκε την δική του ενθρόνιση όταν κι εκείνος διαδεχόταν τον δικό του γέροντα μητροπολίτη Θηβών.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως έζησε 15 χρόνια μαζί με τον πρώην μητροπολίτη, χαρακτηρίζοντας τον σύντροφο και σύμβουλο.

Ευχήθηκε «σύνεση, καθαρή σκέψη φρόνηση και υπομονή» στον νέο μητροπολίτη σημειώνοντας του πως η διακονία θα είναι δύσκολη.

«Το σημείο κλειδί για την ανάκαμψη των ανθρώπων και της κοινωνίας μας δεν μπορεί να είναι άλλο από την παρουσία των ανθρώπων εκείνων που επενδύουν στον συνάνθρωπο» είπε στην προσφώνηση του προς τον νέο μητροπολίτη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ο οποίος τόνισε πως «η Εκκλησία μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο της στην ανάπτυξη ενός τόπου» αλλά και να λειτουργήσει ως «σημείο ενότητας και καταλλαγής σε μια κοινωνία».

«Χαιρόμαστε που είστε νεος στην ηλικία γιατί μπορείτε να προσεγγίσετε τους νέους» είπε ο Περιφερειάρχης που ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του. Ευχαρίστησε δε τον απερχόμενο μητροπολίτη γιατί «έδωσε ένα δυσκολο μάθημα που θα μείνει στην ιστορία».

Θα μας έχετε συναντιλήπτορες και συνεργάτες είπε προς τον νέο μητροπολίτη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Τρίκκης αρχιμαδρίτης κ. Αλέξιος ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της τοπικής Εκκλησίας αλλά και στο σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο απερχόμενος μητροπολίτης κ. Αλέξιος.

Αύριο το πρωί ο νέος μητροπολίτης Τρίκκης κ.Χρυσόστομος θα τελέσει την πρώτη του αρχιερατική Λειτουργία στα Τρίκαλα εορτάζοντας παράλληλα τα ονομαστήρια του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλούσιο φωτορεπορτάζ
Διαβάστε ολόκληρο τον ενθρονιστήριο λόγο
Δείτε την υποδοχή του νέου μητροπολίτη στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ