Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 16:02

Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος «Αποστέλλομαι από την Εκκλησία να γίνω άγγελος ειρήνης και πηγή γαλήνης για τις ταραγμένες από οποιαδήποτε αιτία ψυχές». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την αποστολή του ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος, η τελετή ενθρόνισης του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.

Εμφανώς συγκινημένος, ο δεύτερος Μητροπολίτης στην ιστορία της Μητροπόλεως Γλυφάδας ανέβηκε στον θρόνο του καθεδρικού Ναού ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, μεγάλης μερίδας Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και των τοπικών αρχών που επευφημούσαν το «Άξιος» κάθε φορά που ακουγόταν το όνομά του κατά τη διάρκεια της τελετής.

«Η όποια εξουσία του Επισκόπου δεν είναι κοσμική, αλλά καθαρά πνευματική» υποστήριξε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αντώνιος, τονίζοντας πως «ο αληθινός αρχιερεύς, έστω και αν λιθοβολείται, έστω και αν σταυρώνεται, κηρύσσει πάντοτε την αλήθεια˙ γιατί μόνον η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο».

ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ

Όπως είπε κατά τον επιβατήριο λόγο του ο μητροπολίτης Γλυφάδας, η διακονία του θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες:

«1. Διαφύλαξις της Ορθοδόξου πίστεως.
2. Πιστότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και υπακοή στον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας
3. Διδασκαλία με θεολογικό λόγο, σοβαρό και σύγχρονο, όχι λαικιστικό, που αποβλέπει σε εξωτερικές εντυπώσεις, ούτε με φανατισμούς και απολυτοποιήσεις ωρισμένων πλευρών.
4. Αγάπη και στήριξις των Συμπρεσβυτέρων μου, εφ’ όσον βεβαίως και εκείνοι αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της πίστεως.
5. Αξιοποίησις των χαρισμάτων των λαικών μελών του Σώματος του Χριστού και ενεργοποίησίς τους στην εκκλησιαστική μας Κοινότητα».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΔΙΚΟΥΝ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας αναφέρθηκε, χωρίς να κατονομάσει, σε εκείνους που αρνούνται να δεχθούν την εκλογή του, με πρώτο τον Δήμαρχο Βουλιαγμένης ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου σε όσους με θλίβουν και με αδικούν, διότι με τον τρόπο τους με ευεργετούν, εφ’ όσον με ωθούν να αγωνίζομαι περισσότερο στην μακροθυμία, την υπομονή, τη συγχωρητικότητα, την ταπείνωση, την αγάπη και κυρίως στην προσευχή για να ειρηνεύση ο Θεός τις καρδιές τους, να τους φωτίσει να κατανοήσουν τα σφάλματά τους και να τους ελεήσει», είπε με νόημα ο μητροπολίτης.

Συμπλήρωσε δε πως «Ως δούλος Ιησού Χριστού ακολουθώ το παράδειγμα Εκείνου, που όταν αντιμετώπισε όλη την ανθρωπίνη κακία “λοιδορούμενος ουκ αντελοιδώρει” (Α΄ Πετρ. 2,23), αλλά και θερμά Τον ικετεύω “ρύσαί με εκ των καταδιωκόντων με” (Ψαλμ. 141, 7) και “φύλαξόν με από παγίδος, ης συνεστήσαντό μοι” (Ψαλμ. 140, 9), διότι Συ είσαι ο υπερασπιστής, η ελπίδα, η καταφυγή και η σκέπη μου, Κύριε».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο τον ενθρονιστήριο λόγο

Δείτε φωτογραφικό ρεπορτάζ του Γιώργου Φερδή:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ