Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 8:20

Ελλήνων Αΰλων Ωδαίς από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Περιφερείας Αττικής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Mια βραδιά Ελλάδας με τίτλο «Ελλήνων Αΰλων Ωδαίς» διοργανώνει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ο ιστορικός Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφερείας Αττικής «Ιωάννης ο Δαμασκηνός & Ρωμανός ο Μελωδός» με τη συμμετοχή:

της χορωδίας «Άγιος Αλέξανδρος», της Μεγάλης Χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφερείας Αττικής, του σπουδαίου ερμηνευτή Παναγιώτη Λάλεζα, της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου ΦΟΡΜΙΓΞ, τριών σπουδαίων χορευτικών συγκροτημάτων μεταξύ των οποίων του Πρότυπου Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «ΛΑΜΠΙΡΗ».

Το αυθεντικό πνεύμα των Χριστουγέννων

Με άυλες ωδές, με μουσική και τραγούδι, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφερείας Αττικής παρουσιάζει στο κοινό ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον πλούτο της ελληνικής ψυχής. Αρχικά εμφανίζονται η πολυφωνική χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» και η Μεγάλη Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Περιφερείας Αττικής σε επιλεγμένους εκκλησιαστικούς ύμνους και στη συνέχεια ο θαυμάσιος Παναγιώτης Λάλεζας με το συγκρότημά του σε γνωστά δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια.

Το πρόγραμμα κλείνει με παραδοσιακά τραγούδια από το διακεκριμένο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων με τη σύμπραξη πέντε εξαιρετικών χορευτικών συγκροτημάτων από τη Γλυφάδα, την Ορεστιάδα, τη Σχολή Λαμπίρη, το Κρητικό Συγκρότημα και το Κέντρο Ζεϊμπέκικου και της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου ΦΟΡΜΙΓΞ. Παρουσιάζουν ο Κ. Βενετσάνος και ο Ν. Καρίμπας.

Εισιτήριο: 10 ευρώ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφερείας Αττικής «Ιωάννης ο Δαμασκηνός & Ρωμανός ο Μελωδός» είναι ένα επαγγελματικό και καλλιτεχνικό σωματείο, το οποίο ενώνει τους εν ενεργεία και μη Ιεροψάλτες αλλά και καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής οι οποίοι ενεργοποιούνται εντός του Λεκανοπεδίου. Το σημαντικότερο έργο του Συνδέσμου σε καλλιτεχνικό επίπεδο είναι η πλήρης καταγραφή του υμνολογικού πλούτου της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας. Στο ενεργητικό του έχει 70 δίσκους και περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

H χορωδία “Άγιος Αλέξανδρος” έχει ιστορική διαδρομή 7 δεκαετιών. Την αποτελούν νέοι κυρίως άνθρωποι (φοιτητές και επιστήμονες, 20-40 ετών), που με πάθος και συνέπεια υπηρετούν ένα μοναδικής αξίας μουσικό ρεπερτόριο, δημιούργημα του Ελληνικού Διαφωτισμού. Αυτό γίνεται μέσα από την παραγωγή τόσο μουσικού όσο και εκδοτικού έργου. Η χορωδία χρησιμοποιεί την πολυφωνική μουσική χωρίς οργανική συνοδεία (a capella) για τέσσερις και για τρεις ανδρικές φωνές, την οποία συνέθεσαν Έλληνες και Ρώσοι μουσουργοί του 19ου και του 20ού αιώνα για την ορθόδοξη λατρεία. Οι μουσικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ιερές ακολουθίες σε ορθόδοξους ναούς και κονσέρτα στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με στόχο να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος, και ειδικότερα οι νέοι, το σημαντικό αυτό είδος μουσικής που εντάσσεται στον νεοελληνικό διαφωτισμό.

To Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί 100 μέλη και έχει ως σκοπό του τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και της μουσικής, όπως επίσης την προώθηση της υγείας και της ευεξίας των μελών του και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, στο Εργαστήρι λειτουργούν τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, θρακιώτικης παράδοσης και θρακιώτικου τραγουδιού.

Ο Σύλλογος στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Εννέα σεμινάρια παραδοσιακών χορών, τέσσερις μουσικοχορευτικές παραστάσεις, δύο διαλέξεις λαογραφικού ενδιαφέροντος, έξι γλέντια, τέσσερις αναβιώσεις δρωμένων, δύο ημερίδες για τα όργανα και τις ζυγιές και πολλές χορευτικές εμφανίσεις (Σ.Ε.Φ., Θέατρο Πολιτών, Θέατρο Βράχων, Θέατρο Τέχνης της Πέτρας, Θέατρο Ρεματιάς, Θέατρο Δόρας Στράτου, Προεδρικό Μέγαρο, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.).

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής Παναγιώτης Λάλεζας έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το εξαιρετικό ταλέντο του και την μοναδική του φωνή. Έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Έχει 40 προσωπικούς δίσκους. Έχει συνεργαστεί με παλαιότερους μουσικούς και τραγουδιστές του χώρου, δασκάλους για τον ίδιο. Έχει τραγουδήσει συνθέσεις του Νίκου Μαμαγκάκη και με την Εστουδιαντίνα και τον Γιώργο Νταλάρα ξαναζωντάνεψε το Σμυρναίικο τραγούδι. Βρίσκεται στην εκπαίδευση 15 χρόνια (ΤΕΙ Ηπείρου, Λύκεια Ελληνίδων, Σίμωνα Καρρά, Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Berklee College στη Βοστώνη, όπου κλήθηκε να δείξει το μουσικό θησαυρό της χώρας μας σε καθηγητές και μαθητές του πανεπιστημίου).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ