Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:27

Ελασσώνος Χαρίτων: “Όσο υπάρχει η Εκκλησία, θα υπάρχει και η αγιότητα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Όταν λέει η Εκκλησία σήμερα πως, σκοπός μας είναι η αγιότητα και ότι όλοι μπορούν να γίνουν άγιοι, κάποιοι τρομάζουν και τρομοκρατούνται. Βλέπουν την αγιοσύνη ως κάτι το ακατόρθωτο, κάτι που αφορά παλιές εποχές και πως έχουν πάψει να υπάρχουν σήμερα άγιοι. Η αγιοσύνη δεν είναι λόγος και λόγια, αλλά σιωπή και πράξη. Γι αυτό η Εκκλησία ποτέ δεν ομιλεί θεωρητικά περί αγιοσύνης, αλλά προβάλει την αγιοσύνη στα πρόσωπα των Αγίων. Η Εκκλησία δεν πιστεύει σε μια ιδεολογία, αλλά σε γεγονότα αποτυπωμένα στις ζωές των Αγίων”.

Με μια πολύ μεστή και ουσιαστική ομιλία περί αγιοσύνης ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον εορτάζοντα ιερό ναό Αγίου Αλεξάνδρου Π. Φαλήρου. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος και ο οικείος Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτων “Οι Άγιοι δεν είναι άψυχες εικόνες που διακοσμούν τους τοίχους, αλλά οι έμψυχες εικόνες που δίδουν την αγιοσύνη όχι ως μια θεωρία, αλλά ως μια ζωντανή πραγματικότητα, ώστε κι εμείς να πορευθούμε τον δρόμο της αγιότητας.”

Τόνισε επίσης ότι “O Άγιος Αλέξανδρος με την αγία του ζωή, κατέδειξε πως ήταν και άγιος και μάρτυρας και όσιος και ομολογητής. Και αυτό μας το μαρτυρεί ο θαυμαστός βίος του. Όσο υπάρχει η Εκκλησία θα υπάρχει και η αγιότητα, γιατί έργο και αποστολή της Εκκλησίας είναι η σωτηρία μας.

Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος σε άλλο σημείο είπε πως “Οι Άγιοι δεν είναι οι λεγόμενοι ήρωες, αλλά δίνουν την μαρτυρία Ιησού Χριστού. Είτε δια ζωής είτε δια θανάτου. Το μαρτύριο των Αγίων είναι η ζωή και η δόξα της Εκκλησίας. Ο Άγιος Αλέξανδρος εργάστηκε τον δρόμο της αγιοσύνης, πάλεψε με την αμαρτία και σήκωσε τον Σταυρό του Κυρίου. Το μήνυμα που στέλνει σήμερα ο Άγιος Αλέξανδρος είναι ο αγιασμός μας. Ο αγώνας του πιστού για να σωθεί. Είναι ο αγώνας του πιστού που γίνεται με την βοήθεια του Χριστού. “

Επεσήμανε με σαφή τρόπο ότι “Στις ημέρες μας δυστυχώς πολλοί νομίζουν ότι ο αγιασμός είναι ανθρώπινο κατόρθωμα και γι αυτό ξεγελούν τον εαυτό τους που νομίζουν ότι είναι Άγιοι. Και γι’ αυτό δεν θέλουν να πορευθούν τον δρόμο της αγιότητας. Όποιος δουλεύει πάνω στην αμαρτία έχει σύμμαχό του το τέλμα της πλάνης του. Όποιος προσπαθεί να γίνει άγιος δεν είναι ούτε μόνος, ούτε αβοήθητος, αλλά έχει σύμμαχό του τον Χριστό.

Έκλεισε την ομιλία του με την φράση Αν ο αγιασμός ήταν ακατόρθωτος δεν θα μας τον ζητούσε ο Θεός από εμάς τους ανθρώπους. Σε χρόνους δύσκολους και χαλεπούς η ευχή και η προσδοκία της Εκκλησίας να αναδεικνύει νέους Αγίους. Πνευματικούς οδοιπόρους και στυλοβάτες που θα προάγουν στον δρόμο της σωτηρίας και του αγιασμού μας.”

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας με την συνοδεία αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού και την παρουσία τοπικής αυτοδιοίκησης και εκατοντάδων πιστών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ