Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:17

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο μακαριστός ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου ήταν 71 ετών και είχε υπηρετήσει σε πολλές σημαντικές θέσεις.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του: εγεννήθη εις Φερίκιοι Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1947.

Μετά τας εγκυκλίους σπουδάς εφοίτησεν εις το Ζωγράφειον Γυμνάσιον και εν συνεχεία εισήχθη εις την Ι. Θεολογικήν Σχολήν Χάλκης, εξ ης απεφοίτησεν εν έτει 1970.

Κατά το τελευταίον έτος της φοιτήσεώς του εχειροτονήθη εν Αθήναις την 14ην Σεπτεμβρίου 1969 Διάκονος λαβών το όνομα Ιάκωβος, και επί εν έτος, τελειόφοιτος ων, υπηρέτησεν ως Διάκονος εν τω ναιδρίω της Σχολής.

Μετά την αποφοίτησίν του το έτος 1970, προσελήφθη ως Πατριαρχικός Διάκονος και Εισηγητής του Οικουμενικού Πατριάρχου. Το έτος 1973 διωρίσθη Κωδικογράφος και το αμέσως επόμενον έτος προήχθη εις την θέσιν του Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Την 28ην Φεβρουαρίου 1984 προήχθη εις Αρχιγραμματέα, το δε έτος 1987 εις Μητροπολίτην Λαοδικείας. Το έτος 1994 ενετάγη εις τους εν ενεργεία Ιεράρχας του Οικουμενικού Θρόνου.

Κατ’ Ιούνιον του 2002 μετετέθη εις την Ι. Μητρόπολιν Πριγκηποννήσων. Κατά το διάστημα της διακονίας του εις την Πατριαρχικήν Αυλήν και εν συνεχεία ως Μητροπολίτης εδημοσίευσεν άρθρα, μελέτας και λόγους εις τα περιοδικά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εις άλλα, ως και εις τον ημερήσιον Τύπον της Κωνσταντινουπόλεως.

Ετιμήθη υπό των Εκκλησιών Ιεροσολύμων, Ρωσσίας, Ρουμανίας, Ελλάδος, Πολωνίας, Γεωργίας, της Ι. Μονής Σινά, υπό διαφόρων Ι. Μητροπόλεων και Ιδρυμάτων.

Τω 2011 εξελέγη «Αντεπιστέλλον Μέλος του Ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», προ τινος δε ανηγορεύθη Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ