Εκλογες στην Ιεραρχία: Τα πρόσωπα, τα φαβορί, το παρασκήνιο

Έντονες οι ζυμώσεις ένα μηνα πριν τις εκλογές

PHOTO: ORTHODOXIA INFO / Γιώργος Φερδής

Ένα μήνα πριν την τακτική σύγκλιση της Συνόδου της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος και το θέμα που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μητροπολιτών είναι αυτό της κάλυψης των δυο κενών ιστορικών Μητροπόλεων σε Μετέωρα και Καβάλα.

Αυτή τη φορά εκτός από το παραδοσιακό ενδιαφέρον της Ιεραρχίας για τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στις τάξεις της, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι η πρώτη φορά που στις εκλογικές διαδικασίες εμπλέκονται ταυτόχρονα κάποιοι από τους Ιεράρχες που θεωρούνται φαβορί για την μετά Ιερώνυμο εποχή.

Η… ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Στα Μετέωρα, μια μικρή αλλά εμβληματική Μητρόπολη λόγω της μοναστηριακής κοινότητας των Μετεώρων, η πορεία προς την διαδοχή του μακαριστού Σεραφείμ που κατόρθωσε να μετατρέψει τον θρόνο του από προσωποπαγή σε μόνιμο, ξεκίνησε επεισοδιακά.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εκδημία του μητροπολίτη Σεραφείμ, ο Τοποτηρητής της χηρεύουσας μητρόπολης, μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος προέβη σε σοβαρές δημόσιες καταγγελίες κατά του παραιτηθέντος μητροπολίτη πρώην Τρίκκης Αλεξίου και του αρχιμανδρίτη Αλέξιου Κανίνα για προσπάθεια παρέμβασης στην διαδικασία.

Παρά το γεγονός πως το πρόσωπο το οποίο φέρονταν να προωθούν οι δυο είναι ένας δοκιμασμένος και έμπειρος αρχιμανδρίτης ο οποίος υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο, το ανορθόδοξο της προώθησης της υποψηφιότητας και η σφοδρότητα της αντίδρασης του Τοποτηρητή «έκαψαν» ουσιαστικά την υποψηφιότητα του.

Για την ώρα η υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Λαμπρινάκου φέρεται να είναι η ισχυρότερη, ενώ σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου είναι αυτός που θα προτιμήσει και ο ίδιος.

Η αμέσως επόμενη κίνηση έγινε από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος έθεσε στο τραπέζι το όνομα του πρωτοσυγκέλλου του, αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Λαμπρινάκου. Η πρόταση Μεσσηνίας δεν άργησε να γίνει αποδεκτή από μεγάλο μέρος των εκλεκτόρων που γνωρίζουν τον αρχιμανδρίτη και την πορεία του.

Για την ώρα η υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Λαμπρινάκου φέρεται να είναι η ισχυρότερη, ενώ σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου είναι αυτός που θα προτιμήσει και ο ίδιος.

Αν και κατά τους περισσότερους η υπόθεση των Μετεώρων φαίνεται να έχει κλείσει υπέρ του αρχιμανδρίτη Λαμπρινάκου, την δική του θέση στο Τριπρόσωπο φέρεται να διεκδικεί και ο νυν πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την εκδημία του, ο μακαριστός Σεραφείμ σε συζήτηση που είχε με παράγοντες της περιοχής του την οποία είχαν δημοσιοποιήσει τοπικά ΜΜΕ, φέρεται να είχε εκφραστεί θετικά για το πρόσωπο του αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καψάλη τον οποίο σκόπευε να υποδείξει ως διάδοχο του.

Παραμένει άγνωστο το τι θα είχε συμβεί εάν ο μακαριστός Σεραφείμ είχε προλάβει να μεταφέρει στους άλλους αρχιερείς την επιθυμία του, αλλά εάν κρίνουμε με βάση το πως κινήθηκε η Ιεραρχία στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Άρτης το πιθανότερο είναι πως θα είχε την ίδια κατάληξη.

Αν και κατά τους περισσότερους η υπόθεση των Μετεώρων φαίνεται να έχει κλείσει υπέρ του αρχιμανδρίτη Λαμπρινάκου, την δική του θέση στο Τριπρόσωπο φέρεται να διεκδικεί και ο νυν πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης.

Την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καψάλη φέρεται ότι προσπαθεί να προωθήσει ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, ενώ όπως υποστηρίζει πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας των Τρικάλων: «Την υποψηφιότητα του Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως Σταγών, Νήφωνος Καψάλη φέρονται να υποστηρίζουν ο τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, αλλά και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, εκ των πλέον ισχυρών πόλων στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και προνομιακός συνομιλητής του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Τον π. Νήφωνα υποστηρίζει διακριτικά και το Βατοπέδι, ενώ έχει τη στήριξη και της τοπικής κοινωνίας».

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Στην Καβάλα τα πράγματα φαίνονται να είναι πιο περίπλοκα. Για την διαδοχή του μακαριστού Προκοπίου ο οποίος κατείχε τον θρόνο της ιστορικής αυτής Μητρόπολης από το 1974, πρώτος επέδειξε ενδιαφέρον ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, προτείνοντας για την θέση τον πρωτοσύγκελλο του, αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη.

Για την υποψηφιότητα του πρωτοσυγκέλλου του, ο μητροπολίτης Δημητριάδος φέρεται να έχει κερδίσει τόσο την ψήφο του ίδιου του Αρχιεπισκόπου όσο και αυτές μιας σειράς μητροπολιτών που θεωρούν πως ένας νέος κληρικός είναι η ενδεδειγμένη λύση

Στενός συνεργάτης του μητροπολίτη Δημητριάδος από την εποχή που και οι δυο υπηρετούσαν στον Πειραιά, ο Δαμασκηνός Κιαμέτης θεωρείται ικανός και χαμηλών τόνων κληρικός.

Για την υποψηφιότητα του πρωτοσυγκέλλου του, ο μητροπολίτης Δημητριάδος φέρεται να έχει κερδίσει τόσο την ψήφο του ίδιου του Αρχιεπισκόπου όσο και αυτές μιας σειράς μητροπολιτών που θεωρούν πως ένας νέος κληρικός είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη διαδοχή ενός ιεράρχη σαν τον μακαριστό Προκόπιο, ο οποίος ενθρονίστηκε σε ηλικία μόλις 35 ετών και κατά την παραμονή του στην Καβάλα άφησε το στίγμα του.

Πληροφορίες του orthodoxia.info αναφέρουν πως κληρικοί κοντά στον Αρχιεπίσκοπο επιχείρησαν να τον βολιδοσκοπήσουν και για άλλες υποψηφιότητες εισπράττοντας την αρνητική του απάντηση.

Η… ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρά το γεγονός πως οι μητροπολίτες σέβονται και τιμούν τον τρίτο στην Ιεραρχία μετά τον Αρχιεπίσκοπο και τον αντιπρόεδρο της, μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν κούραση από τις συνεχείς παρεμβάσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στις εκλογές. PHOTO: Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Κι ενώ όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους, ο 83χρονος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, πιστός στην τακτική του να «κατεβάζει» δικό του υποψήφιο σχεδόν σε κάθε εκλογή μητροπολίτη που αφορά στην Μακεδονία, αποφάσισε να επαναφέρει την υποψηφιότητα του δικού του πρωτοσυγκέλλου, αρχιμανδρίτη Στέφανου Τόλιου τον οποίο είχε επιχειρήσει να προωθήσει ξανά λίγο καιρό πριν, στην γειτονική του Μητρόπολη Καλαμαριάς.

Παρά το γεγονός πως οι μητροπολίτες σέβονται και τιμούν τον τρίτο στην Ιεραρχία μετά τον Αρχιεπίσκοπο και τον αντιπρόεδρο της, μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν κούραση από τις συνεχείς παρεμβάσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στις εκλογές.

«Θα περίμενα από τον άγιο Θεσσαλονίκης να έχει δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στον πρωτοσύγκελλο του εφόσον τον θεωρεί ικανό να διοικήσει μια τόσο νευραλγική Μητρόπολη σαν την Φιλίππων» είπε στο orthodoxia.info ιεράρχης εξ’ αυτών που διαφωνούν με την τακτική του Θεσσαλονίκης.

Ο Φθιώτιδος Νικόλαος, ο Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Λαγκαδά Ιωάννης και εσχάτως ο Γρεβενών Δαβίδ, είναι οι μητροπολίτες που αποτελούν τον βασικό πυρήνα των υποστηρικτών των προτάσεων του γηραιού μητροπολίτη μιας και όλοι τους εξελέγησαν ύστερα από δική του πρόταση. Θεωρείται δύσκολο ωστόσο αυτή τη φορά να κατορθώσουν την «έκπληξη» όπως συνέβη στην περίπτωση της εκλογής Γρεβενών, αφού οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του αρχιμανδρίτη Στέφανου Τόλιου ορισμένοι «βλέπουν» και τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΔΙΣ, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ο οποίος όμως απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του orthodoxia.info δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ψήφο μου» ξεκαθαρίζοντας πως θα ψηφίσει «κατά συνείδηση» και αρνούμενος να επιβεβαιώσει την όποια εμπλοκή του με την συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο που έχει αποδείξει ότι έχει σχεδόν αλάνθαστο αισθητήριο στο να «διαβάζει» τις τάσεις εντός της Ιεραρχίας και όπως δηλώνουν ορισμένοι η έκπληξη δεν πρέπει ποτέ να αποκλείεται από το τραπέζι, αφού η εκκλησιαστική παράδοση σε αυτές τις περιπτώσεις θέλει τη νύχτα να βγάζει επίσκοπο και την αυγή μητροπολίτη.