Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:26

Εκδήλωση τιμής για τους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης διοργάνωσε η μητρόπολη Λαγκαδά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, προς τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινουπόλεως και ιδιαιτέρως στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της θλιβερής 562αρας επετείου από την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της Πόλεως.

Η συγκινητική αυτή εκδήλωση τελέσθηκε το απόγευμα της 29ης Μαΐου 2015, εις την αίθουσα «Κοσμάς ο Αιτωλός» του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά και είχε τον γενικό τίτλο «Η Πόλις Εάλω».

Κατά την διάρκειά της παρουσιάστηκαν με ζοφερό τρόπο ιστορικά αποσπάσματα, διηγήσεις και τραγούδια που αφηγούνται τελευταίες μέρες και στιγμές του Βυζαντίου και της Βασιλευούσης Πόλεως, τονίζοντας την ηρωική αντίσταση του τελευταίου Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των Βυζαντινών απέναντι στους Οθωμανούς, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθούμε και θα μακαρίσουμε όλοι την Ρωμιοσύνη της Πόλης και να γίνει μία σύντομη αναδρομή στα κυριότερα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Την ευθύνη της επετειακής εκδηλώσεως είχε ο ελλογιμότατος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνας Τσομπάνης, σε συνεργασία με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως και προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού π. Αναστάσιο Παρούτογλου, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και αρκετός κόσμος, που προσήλθε για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες της Βασιλευούσης των Πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα Βασιλεύουσα στις καρδιές όλων, μέσα από την παρουσία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εκοποίασαν για την άρτια αυτή εκδήλωση, η οποία και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για όλους αυτούς τους μαρτυρικώς πεσόντες και ηρωικούς υπερασπιστές της Πόλεως και ιδιαιτέρως τον τελευταίο Αυτοκράτορα αυτής Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τόνισε την έννοια της ιστορικής μνήμης της επετείου, υπογραμμίζοντας ότι οι λαοί χωρίς αυτήν είναι καταδικασμένοι στον αφανισμό και στην λήθη.

Πρέπει να δούμε τα αίτια και τα λάθη που έφεραν την πτώση της Πόλεως γιατί δυστυχώς και τώρα παρόμοια λάθη, μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε για να μην έχουμε και σήμερα μία άλωση Πίστεως, άλωση Ηθών και άλωση κοινωνίας, και παρόλο τα θλιβερά σημάδια που βιώνουμε, να έχουμε πάνω από όλα να υπάρχει η ελπίδα και η πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ