Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:00

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Μεγάλη Εβδομάδα από την μητρόπολη Χαλκίδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για την Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, την οποία διοργανώνει από ετών η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

Η Εκδήλωση, την οποία υποδειγματικά προλόγισε, με τη διακρίνουσα αυτόν γλυκύτητα και χάρη ο έχων και την ευθύνη της διοργανώσεώς της, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, έγινε στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, την οποία κατέκλυσε πλήθος ευσεβών Χαλκιδέων, παρακολουθώντας το Χορό Ψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Μουσικής κ. Γεωργίου Γερογιάννη, να αποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, εν είδει οδοιπορικού, με άριστο, ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, τρόπο.

Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος πραγματεύθηκε επίκαιρη ομιλία με υπέροχα θεολογικά νοήματα και θέμα: «Η ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΕΜΨΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΠΑΘΟΥΣ».

Ο π. Δαμασκηνός στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στην αρετή της αυτομεμψίας, με οδηγό την φράση από την ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου «δώρησαί μοι το οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου», ενώ παρουσίασε και αντιθετικά παραδείγματα προσώπων της Μεγάλης Εβδομάδος, τα οποία σώθηκαν χάρη στην αυτομεμψία τους ή χάθηκαν εξαιτίας της έλλειψής της, όπως η Πόρνη και οι Γραμματείς με τους Φαρισαίους, ο Πέτρος και ο Ιούδας και οι συσταυρωθέντες με το Χριστό ληστές. Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Δαμασκηνός χαρακτήρισε το Θείο Πάθος ως «την αυτομεμψία ενός Μεγάλου Αθώου», ενώ τόνισε ότι «μόνον όποιος αποκαθηλώσει το είδωλό του, αφήνει χώρο να αναπτυχθεί ο Πάσχων Θεός» και κατέληξε λέγοντας ότι η αυτομεμψία είναι μια πορεία από την συντριβή στην ελπίδα.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Δαμασκηνό για την ευγλωττία του, τη γνώση, το συναίσθημα, την συνέπεια στην πίστη και την παράδοση της Εκκλησίας και την αγιογραφική κατοχύρωση της ομιλίας που έκαμε προς τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χοράρχη κ. Γεώργιο Γερογιάννη και τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τα οποία έψαλλαν με συντονισμένο τρόπο, κατανυκτικό και συνάμα δυνατό, τον Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημο, τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής για την φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντας χριστιανούς, οι οποίοι βρήκαν χρόνο και τρόπο για να προσέλθουν, προς τους οποίους ευχήθηκε αναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Και αυτή η εκδήλωση μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως στους 97,7 fm.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ