Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:07

Μακρακώμη: Υποδέχθηκε την εικόνα του αγίου Παϊσίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη ο λαός της Δυτικής Φθιώτιδος υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πόλη της Μακρακώμης την Ιερά Εικόνα του Οσίου Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου.

Την Ιερά Εικόνα μετέφερε μετά από έντονη επιθυμία των εφημερίων, αλλά και των πιστών κατοίκων της περιοχής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος καθώς η πόλη της Μακρακώμης είχε την μεγάλη ευλογία να φιλοξενήσει ως στρατιώτη τον Γέροντα Παΐσιο στην δύσκολη περίοδο του εμφυλίου πολέμου και πλέον έχει την μεγάλη χαρά να τον υποδέχεται και να τον τιμά ως νέο Άγιο της Εκκλησίας μας.

Η υποδοχή έγινε στην κεντρική πλατεία της Μακρακώμης και εν συνεχεία εν πομπή μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου με Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Τ.Δ Μακρακώμης κ. Δημήτριος Τσούμας, ο Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης Γεώργιος Καρπέτας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μακρακώμης Γεώργιος Σταθοκώστας, ο Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Λιασκώνης, ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων κ. Κων/νος Σπαλιώρας, άλλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, πολλοί Ιερείς από τις από τις Αρχιερατικές Περιφέρειες Σπερχειάδος και Μακρακώμης, μαθητές και μαθήτριες και πλήθος πιστών.

Στον Ναό τελέστηκε δέηση επί τη μεταφορά της Ιερά Εικόνας και ο Προϊστάμενος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος και Γαρδικίου Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Κυρίτσης εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και των πιστών της περιοχής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη ευλογία που επεφύλαξε σε όλους με την μεταφορά στη Μακρακώμη της Ιερά Εικόνας του Οσίου Παϊσίου καθώς και τους τοπικούς άρχοντες και όλους τους παρισταμένους για την θερμή υποδοχή. Εις ανάμνηση δε της ημέρας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μία Εικόνα του Οσίου Γέροντος.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μακρακώμης ανέφερε ότι είναι ευλογία και υψίστη τιμή για την περιοχή της Μακρακώμης που αξιώθηκε την παρουσία του Αγίου στα χρόνια του Εμφυλίου και επικαλέσθηκε τις Πρεσβείες του Οσίου Γέροντος στους δύσκολους καιρούς, που σαν έθνος και λαός διανύουμε.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού επαίνεσε τους παρευρισκομένους για την ευλάβεια τους προς τον Άγιο και την Εκκλησία, αναφέρθηκε στον σκοπό αυτής της ιερής μεταφοράς, που εκτός των άλλων βοηθά στην τόνωση της πίστεως και την ενδυνάμωση των πιστών, ιδιαιτέρως στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματος του ο Σεβασμιώτατος έκανε γνωστή σε όλους την δράση, που είχε ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας και αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες από την γνωριμία του με τον Όσιο Παϊσιο, με τον οποίο διατηρούσε ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς. Ανακοίνωσε δε την ανέγερση Παρεκκλησίου προς τιμήν του Οσίου Γέροντος Παϊσίου στη Μακρακώμη, το οποίο θα θυμίζει την ευλογητή διέλευσή του από την περιοχή.

Ακολούθως τελέστηκε η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έψαλλαν δύο Βυζαντινοί χοροί του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Παλιούρα και των Ιεροψαλτών της Μακρακώμης. Καθ’ όλη τη διάρκεια των Χαιρετισμών, αλλά και μετά ο πιστός λαός, μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άνδρες, προσέρχονταν αδιαλείπτως και προσκυνούσαν με απόλυτη τάξη, ησυχία και ευλάβεια τον νέο άγιο της Εκκλησίας μας.

Στις Ακολουθίες εψάλησαν Απολυτίκιο και Μεγαλυνάριο του οσίου Παϊσίου, τα οποία συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έχουν ως εξής:

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ΄ Ταχύ προκατάλαβε.

Τοῦ Ἄθω ἀγλάϊσμα, τῶν μοναστῶν καλλονή

τόν κόσμον ἐστήριξας διδασκαλίαις σου

πάτερ Παΐσιε.

Ὅθεν μετ’ εὐφροσύνης Μακρακώμης ἡ χώρα

στρατιώτην σε γνοῦσα ἀγαθῶς μνημονεύει

τήν σήν αἰτοῦσα Ὅσιε κηδεμονίαν σου.

Μεγαλυνάριον

Μέγας ἀντιλήπτωρ Χριστιανῶν

καί πεφορτισμένων συμπαθέστατος ἰατρός,

ἀπάντων τάς καρδίας γλυκαίνων καί εὐφραίνων

ταῖς θείαις διδαχαῖς σου, Πάτερ Παΐσιε.

Αργά το βράδυ, επιστρέφοντας από την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατευθυνόμενος προς Καρπενήσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Μακρακώμης δια να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα του Οσίου Παϊσίου, γενόμενος δεκτός από τους Εφημέριους και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με κωδωνοκρουσίες και πολύ αγάπη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ