Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 10:15

Εγκαίνια του κειμηλιοφυλακίου του Μητροπόλεως Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν απόψε τα εγκαίνια του κειμηλιοφυλακίου του μητροπολιτικού ναού Αθηνών.

Στην ιστορική αυτή στιγμή τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς, η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, υπουργοί, βουλευτές, διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, κλήρος και λαός.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «δεν πρόκειται απλώς για έναν χώρο που έχει αντικείμενα, τα οποία επέζησαν μέσα από διάφορες περιπέτειες, αλλά ένας χώρος που περικλείει μνήμες, προσευχές, ώρες αγωνίας των ανθρώπων» και χαρακτήρισε την αποψινή εκδήλωση σταθμό όχι μόνο στην ιστορία του ναού, αλλά και στην ιστορία αυτού του τόπου.

Ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός ανέφερε ότι «συχνά, η Εκκλησία δοκιμάζεται από το οξύ ερώτημα, που επεκράτησε από τον καιρό που άρχισαν να δημεύονται ιερά κειμήλια, κυρίως από διαλυθείσες ιερές μονές κατά την διάρκεια της Βαυαροκρατίας αλλά και μετέπειτα: αν η τοποθέτηση ιερών σκευών σε κρατικά μουσεία συνιστά ανεπιθύμητη εκκοσμίκευση, όπως με οξυδέρκεια καυτηρίασε το φαινόμενο στα τέλη του 19ου αι. ο Μέγας Σκιαθίτης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ή πως δικαιολογείται η προστασία τους σε εκκλησιαστικά σκευοφυλάκια εκ μέρους της ποιμαινούσης εκκλησίας;»,

Η υπουργός πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι με τα εγκαίνια τέτοιων έργων όλοι γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας μας και του παρελθόντος, και, αν δεν γίνουμε κοινωνοί, δε μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον. Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η έκθεση των κειμηλίων στο κοινό θα τα καταστήσει κτήμα όλων μας.

Ο ΠτΔ στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «το Κειμηλιοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού και Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, με τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που διαθέτει αλλά και θ’ αποκτήσει στο μέλλον, συνιστά ένα εμβληματικό Πνευματικό Μουσείο. Ένα Μουσείο που το αναδεικνύει σε στιβαρό Μουσείο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης μας και που το αναδεικνύει σε άκρως αντιπροσωπευτικό Μουσείο αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ