Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 14:45

Εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου της Μητροπόλεως Κηφισίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, στην έδρα της Μητροπόλεως, στο Επισκοπείο στην Κηφισιά. Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδριτή π. Κωνσταντίνο Χαραλαμπόπουλο, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Λιέπουρη, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο Γρύλλη και του Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος της Κηφισιάς κ. Γεώργιος Θωμάκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Κηφισιάς, οι εφοπλιστές κ. Δέμος και κ. Βαφειάς, τη ευγενική χορηγία του οποίου αποπερατώθη το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο, καθώς και μέλη συλλόγων του Δήμου Κηφισιάς. Μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε μέσα από τον λόγο του, στην αξία της διάσωσης του πολιτισμού και των έργων τέχνης, ιδιαίτερα της Χριστιανικής τέχνης, από τα χρόνια των διωγμών, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των προηγούμενων αιώνων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην δημιουργία των πρώτων “Μουσείων”, αυτών της Αρχαίας Αλεξάνδρειας, της Ακαδημίας του Πλάτωνος και της Αρχαίας Περγάμου, στα εκθέματα που αυτά είχαν να επιδείξουν καθώς και στον τρόπο διάσωσης των Εικόνων και των άλλων λειτουργικών σκευών και βιβλίων μέσα από τα λεγόμενα “Κειμηλιαρχεία” των Μοναστηριών.

Επιθυμώντας δε να εκφράσει την ευχαριστία του προς τον Εντιμώτατο κ. Νικόλαο Βαφειά, για την ευγενική κίνηση του, να χρηματοδοτήσει την αποπεράτωση του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου, του απένειμε τον Αργυρούν Σταυρόν του Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Εφραίμ, της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Λιέπουρης, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου, και υπεύθυνος του Μουσείου, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο συνελλέγησαν τα εκτειθέμενα σκεύη καθώς και οι Εικόνες, ξεκινώντας απο τον πρώτο Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κυρό Ιάκωβο Βαβανάτσο και καταλήγοντας στο σήμερα.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Βαφειά έκοψαν την κορδέλα και παρέδωσαν στο κοινό το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ