Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 14:41

Δυσαρέσκεια σε εκκλησιαστικούς κύκλους για τις μη αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Εκκλησία φέρεται δυσαρεστημένη από τα όσα δεν ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας. Μπορεί το υπουργείο και η κυβέρνησης να επανεξετάζει την επαναφορά της ποινής διετούς φυλάκισης για εξύβριση των θείων, ωστόσο, δυο πιο κρίσιμες διατάξεις, η περιύβριση νεκρού και η διατάραξη για διασάλευση της θρησκευτικής ειρήνης δεν επανήλθαν στις κολάσιμες πράξεις. Η επιδερμική και με επικοινωνιακούς όρους επαναφορά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί των θείων προκαλεί ενόχληση στην Εκκλησία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του έβδομου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) άνοιξε μια επικίνδυνη «Κερκόπορτα», που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας με θρησκευτικό υπόβαθρο και συνακόλουθα στην θρησκευτική αυτοδικία. Το έβδομο κεφάλαιο του ΠΚ, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που μίλησαν στη «δημοκρατία», αφορά τις διατάξεις δρουν κατασταλτικά και προληπτικά, ώστε το κράτος με την απειλή της ποινικής μεταχείρισης να αποτρέπει τις θρησκευτικές συγκρούσεις και τελικά να προστατεύει την κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησαν να θεραπεύσουν αυτή την επικίνδυνη ιδεοληψία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά επιδερμικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, με την κατάργηση των άρθρων 198 έως και 201 νομοθετήθηκε η πλήρης ατιμωρησία ρατσιστικών επιθέσεων κατά όλων των θρησκειών και όχι μόνον χριστιανικών στόχων.

Το πόσο κρίσιμο είναι να επανέλθει ο κολασμός τέτοιων πράξεων γίνεται αντιληπτός από υποθέσεις όπως ο ξεσηκωμός μουσουλμάνων στην Δανία, όταν ένας σκιτσογράφος ζωγράφισε το πρόσωπο του Μωάμεθ, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από το Κοράνι, αλλά και από την πολυαίμακτη τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo το 2015, ενώ πιο πρόσφατες είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Μουσουλμάνων στην Νέα Ζηλανδία και Χριστιανών στη Σρι Λάνκα.

Επιπλέον, όσο συνεχίζει να μην είναι κολάσιμη η περιύβριση νεκρών και η τυμβωρυχία μνημάτων, τόσο θα μένουν ατιμώρητα πρόσωπα όπως ο «πατέρας Κλεομένης», που βανδάλισε το μνημείο του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων στη Λάρισα, οι δράστες που κατέστρεψαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή όσοι πραγματοποιούν βανδαλισμούς σε εβραϊκές συναγωγές, μουσουλμανικά τζαμιά ή και σε χριστιανικά και άλλων θρησκειών νεκροταφεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ