Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:04

«Δρόμος Ανθρωπιάς» προς το Βέλγιο για 150 Σύριους Πρόσφυγες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στις 16.00 ώρα στην αίθουσα Μάλμπεκ του Διεθνούς Κέντρου Τύπου, Résidence Palace (rue de la Loi 155, 1040 Bruxelles) προσκλήθηκαν τα ΜΜΕ για την υπογραφή, από τον Υπουργό Theo Francken, την πρόεδρο της Κοινότητος Αγίου Αιγιδίου, κυρία Hilde Kieboom, τον Καρδινάλιο Μαλινών και Βρυξελλών κ. Jozef De Kesel και τους άλλους αρχηγούς των Αναγνωρισμένων Θρησκειών στο Βέλγιο, της Δήλωσης αφίξεως Συρίων προσφύγων στο Βέλγιο.

Με αυτήν την συμφωνία 150 Σύριοι πρόσφυγες θα αφιχθούν από την Τουρκία και τον Λίβανο, με ανθρωπιστική άδεια ασύλου, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Κατά την περίοδο της διαδικασίας χορήγησης ασύλου θα φιλοξενηθούν στο κέντρο Fedasil, αλλά υπεύθυνοι για την παραμονή τους θα είναι οι θρησκευτικές κοινότητες σε όλο το Βέλγιο.

Ο Υπουργός Ασύλου και μετανάστευσης, κ. Theo Francken, υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 16.00 την Δήλωση Συμφωνία, μαζί με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, που συντονίζει το πρόγραμμα αυτό, και μαζί με όλες τις Αναγνωρισμένες Θρησκείες στο Βέλγιο. Ο Καρδινάλιος κ. Jozef De Kesel υπέγραψε επίσης την Δήλωση αυτή.

Οι 150 Σύριοι πρόσφυγες επιλέχθηκαν με κριτήριο την «ευπάθεια της κατάστασής τους». Πρόκειται κυρίως για οικογένειες με παιδιά, αλλά και για ηλικιωμένους και άτομα που χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη. Οι δεσμοί τους με το Βέλγιο θα ληφθούν υπ´όψη επίσης. Πρόκειται για ανθρώπους όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί το 2018.

Καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων.
Ο Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης δεσμεύτηκε να εκδώσει 150 άδειες ανθρωπιστικής εισόδου στη χώρα. «Είμαι ευτυχής που ένα τέτοιο εγχείρημα πραγματοποιείται πέρα από θρησκευτικές διαφορές», είπε ο κ. Theo Francken. «Πάντα υποστήριξα την ασφαλή είσοδο στο έδαφός μας για ‘πραγματικούς’ πρόσφυγες. Είναι άδικο να αφήνουμε πρόσφυγες στα χέρια καποιων που διακινούν ανθρώπους κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά απ´αυτούς, και για τους οποίους η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία. Πρόκειται για μία θετική πρωτοβουλία πέραν των 1.500 προσφύγων που θα φιλοξενήσει η χώρα μας το 2018 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος επαναπατρισμού. Αυτό είναι κάτι επιπλέον από το εγχείρημα διάσωσης χριστιανών που υποστήριξα στο παρελθόν».

Η ασφάλεια πάνω από όλα.
Το πρότζεκτ των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» επικεντρώνεται στην ασφάλεια, είπε ο εμπνευστής κ. Jan De Volder της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, « πρόκειται για την ασφάλεια των προσφύγων, που δεν πρέπει να κινδυνέψουν τη ζωή τους περνώντας την Μεσόγειο για να φθάσουν την Ευρώπη, καθώς και την ασφάλεια της χώρας υποδοχής. Οι υποψήφιοι ελέγχονται εκ των προτέρων, ώστε οι Αρχές να γνωρίζουν το προφίλ των ανθρώπων που θα μπουν στο Βέλγιο».

Ιδιωτική χρηματοδότηση
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του εγχειρήματος είναι ότι χρηματοδοτείται από ιδιωτικές ενώσεις και ότι δεν εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του Βελγικού Κράτους και του Fedasil. Όλες οι Αναγνωρισμένες Θρησκείες στο Βέλγιο (Χριστιανικές Εκκλησίες, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ) ενώθηκαν για να αναλάβουν τα έξοδα του ταξειδιού και της υποδοχής των προσφύγων. Εθελοντές και επαγγελματίες του είδους θα αναλάβουν για ένα χρόνο να τους βοηθήσουν για την υποβολή αίτησης ασύλου και την διαδικασία ένταξής τους.

Επί πλέον των προγραμμάτων επανεγκατάστασης
Οι 150 πρόσφυγες που θα φθάσουν αεροπορικώς στο Βέλγιο, προστίθενται στους πρόσφυγες που πρέπει να υποδεχθεί το Βέλγιο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών επανεγκατάστασης. Οι «Ανθρωπιστικοί Διάδρομοι» ανταποκρίνονται στην έκκληση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των διεθνών οργανισμών και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστήριξαν εδώ και καιρό το άνοιγμα ασφαλών και νομίμων δρόμων για τους πρόσφυγες, ενδεχομένως μέσω ιδιωτικού «συστήματος χορηγίας».

Η Κοινότητα Αγίου Αιγιδίου
Ο εμπνευστής του προγράμματος «Ανθρωπιστικοί Διάδρομοι» είναι η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου. Αυτή η διεθνής χριστιανική οργάνωση υπέγραψε προηγουμένως, σε συνεργασία με Ρωμαιοκαθολικούς Επισκόπους και Ενώσεις Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντικών, παρόμοιες Συμφωνίες στην Ιταλία και Γαλλία για την υποδοχή αντίστοιχα 2.500 και 500 προσφύγων σ´αυτές τις χώρες. Το Βέλγιο είναι η τρίτη Χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που υλοποιεί πρόγραμμα «Ανθρωπιστικών Διαδρόμων». Η Κοινότητα Αγίου Αιγιδίου συζητάει με τις αρχές και άλλων ευρωπαϊκών κρατών και εταίρων για την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων.

Διαθρησκειακή Συνεργασία
Στο Βέλγιο, οι Ρωμαιοκαθολικές Επισκοπές σε συνεργασία με την Caritas, θα φροντίσουν να φιλοξενήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Αλλά και οι Προτεσταντικές, Ευαγγελικές, Ορθόδοξες και Αγγλικανικές Εκκλησίες, καθώς και οι Κοινότητες Ιουδαίων και Μουσουλμάνων θα συνεισφέρουν επίσης για την υποδοχή προσφύγων. Το πρόγραμμα αυτό λοιπόν είναι το έργο μιας μοναδικής οικουμενικής και διαθρησκειακής συνεργασίας.

«Μαζί για την Ειρήνη»
Μέσα στην Επιτροπή «Μαζί για την Ειρήνη» γίνεται χειροπιαστή η συνεργασία των αναγνωρισμένων θρησκειών και πεποιθήσεων. Προηγουμένως διοργάνωσε την Πορεία «Μαζί για την Ειρήνη, την Ελευθερία και τον Σεβασμό την 15η Μαρτίου 2015, το τουρνουά ποδοσφαίρου «Φουτμπώλ για την Ειρήνη», στο Μόλεμπεκ, την 20ή Απριλίου 2016, και πρόσφατα το Πρότζεκτ διαφόρων πεποιθήσεων «Γέφυρες για την Ειρήνη», για τους μαθητές των Βρυξελλών στην 26 Σεπτεμβρίου 2017.

Επικοινωνία και πληροφορίες:
Katrien Jansseune, εκπρόσωπος της Γραμματείας του Υπουργού Theo Francken : 0471 20 95 23
Jan De Volder, Εκπρόσωπος των «Ανθρωπιστικών Διαδρόμων» (Άγιος Αιγίδιος) : 0495 79 50 91 www.santegidio.be et www.togetherinpeace.be

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ