Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:23

Δοξολογία για τα 140 χρόνια ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την ευκαιρία της εθνικής ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Πατριάρχης Σόφιας Νεόφυτος τέλεσαν Δοξολογία το Σάββατο στην εκκλησία της Μονής Σίπκας, που χτίστηκε στους πρόποδες των βαλκανικών όρεων στη μνήμη των Ρώσων και Βούλγαρων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου.

Με την επέτειο αυτή η Βουλγαρία γιόρτασε 140 χρόνια ανεξαρτησίας και ως εκ τούτου της απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία, που κατοχυρώθηκε στην ειρηνευτική συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία σήμανε το τέλος του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878.

H Δοξολογία τελέστηκε στο της Γέννησης του Χριστού που όπως τόνισε ο Βούλγαρος Πατριάρχης “παραμένει σήμερα ένα από τα πιο λαμπρά σύμβολα και μνημεία της βουλγαρο-ρωσικής, κοινής αγάπης στον Χριστό και την ενότητα της ορθοδοξίας».

Ο κ. Νεόφυτος είπε χαρακτηριστικά “Αφήστε τη μνήμη των ηρώων να ζεσταίνει τις καρδιές μας όχι μόνο αυτή τη μέρα, αλλά όλες τις μέρες της ζωής μας, με τη θεϊκή αγάπη η οποία, σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου,”είναι ο σύνδεσμος της τελειότητας” (Κολ. 3,14). Ας μην ξεχνάμε τι έπραξαν οι ορθόδοξοι αδελφοί μας για μας. Να διατηρήσουμε την ορθόδοξη πίστη μας ως τον πιο πολύτιμο θησαυρό και να μην αλλάξουμε τις αιώνιες και πολυετείς αλήθειες και αξίες του με αμφισβητήσιμες και συχνά καταστρεπτικές διδασκαλίες και επιρροές », προειδοποίησε ο Πατριάρχης Νεόφυτος.

Photo Credit: Igor Palkin / patriarchia.ru

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης Κύριλλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου Τσβετά Καραγιάντσεβα και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Ο κ. Κύριλλος τόνισε πως η συμμετοχή της Ρωσίας στην απελευθέρωση της Βουλγαρίας δεν ήταν συνέπεια κρατικής προπαγάνδας ούτε άλλων ενεργειών εκ μέρους του κράτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ