Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:45

Δημητριάδος: “Κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή είναι καρπός εγωισμού”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Καρπό εγωισμού χαρακτήρισε όσες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, έστω κι αν γίνονται στο όνομα της πίστης, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Ο ιεράρχης της Θεσσαλίας μιλώντας στην ιστοσελίδα akroama.gr αναφέρθηκε στον Σταυρικό χαρακτήρα του φετινού Πάσχα και στις πρωτοφανείς συνθήκες, στις οποίες καλείται να προσαρμοστεί κλήρος και λαός.

Δεν διστάζει μάλιστα να δείξει την αντίθεσή του με όσους προσπάθησαν να εκθέσουν την Εκκλησία με κάποιες αυτόβουλες ενέργειες.

“Όλοι έχουν καταλάβει, πλέον, ότι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευτεί το πολύτιμο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, που αποτελεί πανάκριβο δώρο του Θεού. Κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, έστω κι αν γίνεται στο όνομα της πίστης, αντιστρατεύεται το θέλημα του Θεού. Είναι καρπός εγωισμού. Η πίστη έχει αξία και είναι αληθινή, όταν εκφράζεται με πνεύμα υπακοής στην Εκκλησία και στους ταγούς Της, που έχουν την γνώση και την ευθύνη, τελικά”.

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε πως “το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, λόγω των ειδικών συνθηκών, που προκαλεί η πανδημία σ’ όλη την ανθρωπότητα. Η στέρηση της Θείας Λατρείας και της φυσικής συμμετοχής μας στο Θείο Δράμα, που αποτελεί το κέντρο του εκκλησιαστικού μας βίου, είναι από μόνη της ένας βαρύς σταυρός για κάθε πιστό. Όμως, αυτό το διαφορετικό Πάσχα δεν είναι ξένο προς την πίστη μας. Αντίθετα, φέτος, για τις νεώτερες γενιές, που δεν ζήσαμε πολέμους και άλλες παγκόσμιες ή ενδογενείς τραγωδίες, θα είναι ένα, στην κυριολεξία, Σταυρικό Πάσχα. Πιο αληθινό από κάθε άλλη φορά διότι ζούμε τούτο τον καιρό, φέροντας τον σταυρό της πανδημίας, της θλίψης, για την απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής, χτυπημένης από τον ιό, του πόνου για όλους εκείνους που μάχονται για την ζωή και της στέρησης των αυτονόητων ελευθεριών, έχοντας την βεβαιότητα, ότι οι θυσίες μας δεν θα πάνε χαμένες, ότι είναι καρπός αγάπης προς τον εαυτό μας και τους άλλους, ότι είναι μίμηση Χριστού, ο Οποίος ανέβηκε στον Σταυρό από αγάπη για όλους μας. Αν σταθούμε στα γεγονότα με αυτή την αντίληψη, τότε το φετινό Πάσχα θα είναι πέρα για πέρα αληθινό, απολύτως συμβατό με την βαθύτερη ουσία της πίστης μας και προάγγελος της πολυπόθητης Ανάστασης για εμάς και όλο τον κόσμο”.

Αναφερόμενος στην μετάδοση των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας ο κ. Ιγνάτιος είπε πως αξιοποιήθηκαν τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας προκειμένου να ξεδιψάσουν την πνευματική δίψα του κόσμου και να του δώσει την δυνατότητα να βρίσκεται νοερά εκεί που δεν μπορεί να βρίσκεται φυσικά.

Υπογράμμισε πως “τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία του καθενός στην Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, κυρίως δε την συμμετοχή του στο Μυστήριο της Ζωής, στην Θεία Ευχαριστία”.

Τέλος επεσήμανε πως το γεγονός της Αναστάσεως αν και θα εορταστεί μακριά από τους ναούς, εντούτοις είναι ένα διαρκές βίωμα. “Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι ένα βαθειά εσωτερικό γεγονός, που δεν σχετίζεται με ήθη και έθιμα, ούτε με συνήθειες που ταιριάζουν στην Παράδοση του κάθε λαού. Έχουν κι αυτά την αξία τους, ασφαλώς, αλλά δεν είναι η ουσία. Αυτή την εσωτερική εμπειρία ουδείς μπορεί να μας στερήσει. Έχουμε την μοναδική ευκαιρία να την ζήσουμε, φέτος, πιο ουσιαστικά από κάθε άλλη φορά. Στην Ανάσταση δεν ταιριάζει θλίψη, ούτε απελπισία. Είναι ανείπωτη χαρά, εξαίσια ευδαιμονία, είναι δύναμη ακατάλυτη, που νικά τον πόνο, σκορπίζει την θλίψη, θριαμβεύει επί του θανάτου. Αυτή την Ανάσταση πρέπει να προσδοκούμε και όταν έρθει, θα την ζήσουμε, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ως Ορθόδοξοι και Έλληνες”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ