Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 0:12

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Στόχος της Εκκλησίας η ενότητα»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Βόλο. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, όπου της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Τον κ. Ιγνάτιο πλαισίωσαν οι Ιερείς του Ναού και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την εορτή της «δόξας της Εκκλησίας και του μεγαλείου της Ορθοδοξίας», αναφέρθηκε στη σημερινή πορεία της Ορθοδοξίας.

Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η «Εκκλησία εξαρτάται από τον ιδρυτή της, τον Κύριο της Ιησού Χριστό και εμείς σήμερα έχουμε την ευθύνη να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας ανέθεσαν οι πατέρες μας». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Εκκλησία μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει τη «Χριστολογία» της, δηλαδή την πίστη στο Χριστό, ενώ τον 20ο αιώνα διαμόρφωσε και την «Εκκλησιολογία» της, δηλαδή «συγκρότησε το θεσμό της Εκκλησίας. Περιέγραψε το θεσμό του Συνοδικού Συστήματος. Σήμερα ο θεσμός των Πατριαρχών και των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, μαζί με τις κατά τόπους Συνόδους, φέρουν την ευθύνη για την πορεία της Ορθοδοξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η Ορθοδοξία σήμερα, πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα της «Ανθρωπολογίας». «Να πούμε ποια είναι η πίστη μας για τον άνθρωπο και να τον υπερασπιστούμε ως ζωντανή εικόνα του Θεού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Περαίνοντας το λόγο του ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, ότι μέλημα της Εκκλησίας στις μέρες μας είναι «να συγκρατήσει την ενότητα και τη συνοχή της». Αναφέρθηκε στο όραμα της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Επισκόπων καθώς επίσης και την προσωπική εμπειρία του από τη συμμετοχή στις προπαρασκευαστικές επιτροπές προετοιμασίας των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Τέλος, ανέφερε με σαφήνεια ότι «Κανείς Επίσκοπος της Ορθοδοξίας, κανείς θεολόγος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κανείς υπεύθυνος δε θα προδώσει ποτέ την Ορθοδοξία. Ίσα ίσα όλοι αγωνιζόμαστε με κόπο και πόνο να φέρουμε την μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, για τον τεράστιο αγώνα που κάνει, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, για την ενότητα και την πορεία της Ορθοδοξίας στο σήμερα.

Προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον Παγκράτιο Σαρίδη, μαθητή της Ά Λυκείου ενώ προ της απολύσεως, απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Μιχαήλ Τσούτσα, εφημέριο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού.

Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στον περίβολο του Ναού, κάτω από χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ