Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 0:20

ΔΕΝΔΙΑΣ: Η αντίληψη του Πατριαρχείου Μόσχας περί της τρίτης Ρώμης είναι γνωστή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | NEWSDESK Για την εκκλησιαστική πτυχή των ελληνορωσικών σχέσεων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Δένδιας, σε χθεσινή του συνέντευξη στους δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης Ό. Τρέμη, Α. Δελλατόλα και Η. Κανέλλη, ερωτηθείς για το σημερινό επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων περιέγραψε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς ώστε αυτές να βελτιωθούν παρότι “στη Ρωσία υπάρχει ένας καισαροπαπισμός κατά τη βυζαντινή έννοια” ενώ ξεκαθάρισε πως “η αντίληψη του Πατριαρχείου Μόσχας περί της τρίτης Ρώμης είναι γνωστή”, “αλλά η Ελληνική Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά”.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Ρωσία τι σχέσεις έχουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να πω και ο Ηλίας σωστά το έπιασε. Νομίζω ότι δεν ήταν και στο καλύτερο επίπεδο με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε κάτι, δεν ξέρω αν είχαμε δίκιο ή όχι, αυτά θα τα βρει η υπηρεσία αλλά τώρα έχει βελτιωθεί λίγο το κλίμα σε σχέση με εκείνη την περίοδο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την επίσκεψή μου στη Μόσχα και με την εγκάρδια και μακρότατη, πάνω από 5 ώρες, συνομιλία με τον κύριο Lavrov. Νομίζω ότι η υπόθεση Vinnik δημιούργησε ένα θέμα. Θέλω να σας πω απολύτως σαφής, νομίζω ότι το εκκλησιαστικό είναι κάτι το οποίο κατά τη ρωσική άποψη δεν λειτουργεί θετικά στις ελληνορωσικές σχέσεις. Νομίζω, όμως, ότι και το ιστορικό βάθος και η κοινότητα στοιχείων, το ομόδοξον, θα λειτουργήσει σε μέσο χρόνο σε κατεύθυνση βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων και εμείς θα το επιδιώξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την Τουρκία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτή τη στιγμή είναι στο σημείο μηδέν θα λέγατε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το εκκλησιαστικό το 2010, έτυχε να έχω πάει στην Παναγία Σουμελά και γινόταν ένας χαμός ποιο από τα δύο πατριαρχεία θα δεσπόσουν στην τελετουργία, δηλαδή στην εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εννοείτε το Πατριαρχείο Μόσχας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η αντίληψη του Πατριαρχείου Μόσχας περί της τρίτης Ρώμης είναι γνωστή, την ξέρουμε όλοι. Αλλά η Ελληνική Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το πούμε καθαρά στους Ρώσους συνομιλητές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ίσως δεν το αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι συνομιλητές μας, όμως, γιατί έχουν ένα άλλο τρόπο λειτουργίας ενδεχομένως και διαφορετική κουλτούρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι στη Ρωσία υπάρχει ένας καισαροπαπισμός κατά τη βυζαντινή έννοια, ίσως πιο ενεργός από ό,τι θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει πλέον στη χώρα μας, αλλά πόσο μάλλον ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι καν στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος. Αλλά θα έλεγα το εξής. Εάν δείτε την προσφώνηση του Πρόεδρου Putin προς την καινούρια Ελληνίδα Πρέσβη, την κυρία Νασίκα, θα δείτε αυτά τα στοιχεία της αναθέρμανσης στα οποία αναφέρθηκα πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τη Ρωσία και την Τουρκία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει όμως βάθος χρόνου για να προχωρήσει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω θέλει αμοιβαίες προσπάθειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτά τα δύο αγκάθια, εσείς αναφερθήκατε στο θέμα το εκκλησιαστικό, είναι….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξεκινήσαμε και από ένα όχι σπουδαίο σημείο, το είπε ο κύριος Δελλατόλας, δεν θέλω να επεκταθώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και η ιστορία του κυρίου bitcoin εν πάση περιπτώσει. Αυτά τα δύο θέματα είναι δεδομένο ότι θα εξελιχθούν με τον τρόπο που εμείς έχουμε αποφασίσει, καλά το εκκλησιαστικό δεν το αποφάσισε η Κυβέρνηση, το αποφάσισε η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ελπίζω ότι η Ρωσία θα δει καθαρά αυτό που λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτά, λοιπόν, δεν μπορούν να φύγουν από το τραπέζι. Άρα μιλάμε για βάθος χρόνου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μιλάμε για βάθος σχέσεων το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσει τελικά να επιδράσει και να επιλύσει προβλήματα, για τα οποία αν η Ρωσία δει καθαρά θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Και νομίζω ότι το βλέπει σιγά-σιγά.

Το σχετικο απόσπασμα στο 51΄40΄΄

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ