Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 21:16

Δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός τέλεσε, σήμερα το πρωί, τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού προκατόχου του, μητροπολίτη κυρού Νικηφόρου, στον τάφο που βρίσκεται προ του Καθεδρικού Ναού.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κυρός Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος Αρχαγγελίδης), μία εμβληματική προσωπικότης, που με ποικίλους τρόπους ευεργέτησε τον τόπο που διηκόνησε από το 1988 έως το 2009. Έργο όμως που τον καταξιώνει διαχρονικά στη συνείδηση του ποιμνίου και που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του είναι ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Παναγίας της Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο, κόσμημα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, που οχι μόνο δεσπόζει της πόλεως αλλά και σηματοδοτεί την παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας.

Εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 15 Νοεμβρίου 1988, εις διαδοχήν του μετατεθέντος το 1986 στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης προκατόχου του Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου (Ταμουρατζάκη), διαποιμάναντος την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου επί δωδεκαετίαν ( 1974-1986). Αυθημερόν ετελέσθη το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα ενώπιον της Ιεραρχίας και πλήθους λαού. Ἡ χειροτονία του εγένετο το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 1988 στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ με τη συμμετοχή δεκαπέντε Αρχιερέων, πολλών κληρικών και πλήθους κόσμου, πού είχαν ταξιδέψει από τον Έβρο για νά παραστούν στο γεγονός.

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1989 με την παρουσία πλήθους Ιεραρχών, κληρικών, των τοπικών αρχών και χιλιάδων λαού.

Περιληπτικά οι προτεραιότητες του νέου Μητροπολίτη, ως Ποιμενάρχου της ακριτικής μας επαρχίας, ήταν

η ανέγερση νέου Καθεδρικού Ναού στην έδρα της Μητροπόλεως.
η ανακαίνιση και ο καλλωπισμός των Ιερών Ναών,
η στελέχωση του ιερού κλήρου με νέους κληρικούς,
η ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου .
η επαναλειτουργία των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στην Ιερά Μονή Δαδιάς.
η ίδρυση και λειτουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού.
η ανέγερση Πτωχοκομείου-Γηροκομείου στο Διδυμότειχο.
η ανάδειξη των τοπικών αγίων.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Νικηφόρος άμα τη ενθρονίσει του στο Διδυμότειχο διεπίστωσε την έλλειψη ενός μεγαλοπρεπούς ναού στο κέντρο της έδρας της Ιερᾶς Μητροπόλεως , όπου από αιώνες κυριαρχούσε το Τέμενος του Βαγιαζήτ. Γι’ αυτό, παράλληλα με τις άλλες ποιμαντικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες άμεσα κινητοποιήθηκε για την ανέγερση ενός Ναού ανταξίου της ιστορίας του Διδυμοτείχου.

Στις 17 Ιουλίου 1992 εγένετο η θεμελίωση του νέου Ναού. Τα σχέδια ανέλαβε και εκπόνησε το επιτελείο του Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικολάου Μουτσοπούλου, με την επιτόπια επίβλεψη του Αρχιτεκτονικού Γραφείου του μετέπειτα Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Χρήστου Τοκαμάνη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες άρχισαν και ολοκληρώθηκαν σε μία διετία και την Κυριακή 29 Μαΐου 1994, ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικηφόρος τέλεσε τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς νέου Καθεδρικού Ναού της Παναγίας της Ελευθερώτριας, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο και Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο. Ο νέος Καθεδρικός Ναός είναι μνημείο για την πόλη του Διδυμοτείχου αλλά και για ολόκληρη τη Θράκη. Έχει μήκος 42 μέτρα, πλάτος 28 μέτρα και το ύψος του κωδωνοστασίου φθάνει τά 33 μέτρα και δεσπόζει της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής. Μπροστά στο Ναό αργότερα στήθηκε ο χάλκινος ανδριάντας του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του ΙΑ’ Παλαιολόγου.

Μετά την ολοκλήρωση των βασικών οικοδομικών εργασιών και την απόδοση του Ναού στη λατρεία, συμπληρώθηκε σταδιακά ο εξωραϊσμός του με την τοποθέτηση τέμπλου και την αγιογράφηση του . Στον τρούλο του Ναού μέσα από ψηφίδες αναδεικνύεται ο Παντοκράτορας, περιστοιχιζόμενος από τούς Δικαίους και τούς Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, έργο του καλλιτέχνη Παύλου Σαρφατή. Αργότερα ο ίδιος καλλιτέχνης απεικόνισε σε ψηφιδωτό, στην είσοδο του Ναού, τον μακαριστό Μητροπολίτη να προσφέρει γονυπετής τον Ναό στην Παναγία την Ελευθερώτρια, η οποία προστατεύει και σκεπάζει την πόλη του Διδυμοτείχου.

Ένα ακόμα μέλημα του μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου υπήρξε η ανάδειξη των τοπικών αγίων, πού με τη ζωή και το αίμα τους πότισαν το δένδρο της Εκκλησίας και με το παράδειγμά τους διατήρησαν την πίστη μας ζωντανή.

Με δικές του ενέργειες και σε συνεργασία με τα Θρακικά Σωματεία ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ενεγράφη στις Αγιογραφικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Εθνοϊερομάρτυρας Κύριλλος Στ’ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο εξ Αδριανουπόλεως , ο οποίος μαρτύρησε με απαγχονισμό στη γενέτειρά του στις 18 Απριλίου 1821. Το σεπτό του λείψανο ερρίφθη στον ποταμό Έβρο και ετάφη στο Πύθιο, από ευσεβείς χριστιανούς πού περισυνέλεξαν το λείψανό του και το ενταφίασαν. Προς τιμήν του στο Πύθιο ανηγέρθη Παρεκκλήσιο και τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του με λαμπρότητα την Κυριακή του Αντίπασχα.

Ως γνήσιο τέκνο της Θράκης ο μακαριστός Νικηφόρος δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος για την πνευματική και όχι μόνο προκοπή και πρόοδο της επαρχίας του. Έτσι το ενδιαφέρον του δεν περιορίστηκε μόνο στην ανέγερση και ανακαίνιση των Ναών, αλλά και στην πνευματική κατάρτιση και θωράκιση του ποιμνίου του. Σπουδαία υπήρξε η προσφορά του στην τοπική κοινωνία του Διδυμοτείχου με την παραχώρηση κτιριακού συγκροτήματος και εκτάσεως 160 στρεμμάτων για τη στέγαση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο.

Τίμησε τούς προκατόχους του Αρχιερείς με προτομές, καθιέρωση μνημοσύνων και αφιερώσεις γι’ αυτούς στο εγκόλπιο ημερολόγιο, πού κατ’ έτος εκδίδει η Ιερά Μητρόπολις.

Δική του έμπνευση και πρωτοβουλία υπήρξε η τοποθέτηση προτομής της θρακιώτισσας τραγουδίστριας του έπους του 1940 Σοφίας Βέμπο κοντά στο Ηρώο του Διδυμοτείχου.

Σε δύσκολες εποχές για τούς γειτονικούς βαλκανικούς λαούς οργάνωσε ανθρωπιστικές αποστολές με τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στη Σερβία και τη Βουλγαρία. Εκπροσώπησε ωσαύτως την Εκκλησία της Ελλάδος, σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Εξεμέτρησε το ζήν στις 4 Οκτωβρίου 2009 και μετά από δύο ημέρες ενταφιάσθηκε ως Κτίτορας έμπροσθεν του Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο. Μετά από λίγες ημέρες, στις 12 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη διάδοχός του υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μέχρι τότε Βοηθός Επίσκοπος Διαυλείας κ. Δαμασκηνός (Καρπαθάκης), ο οποίος ενθρονίσθηκε στο Διδυμότειχο στις 19 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ