Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:53

Δέηση για τους ήρωες της μάχης του Λαχανά- Κιλκίς τέλεσε ο μητροπολίτης Λαγκαδά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μέσα σε κλίμα συγκινήσεως, τελέσθηκε το πρωί της 19 Ιουνίου 2015, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ηρωικώς μαχόμενων, στην τριήμερη μάχη Λαχανά- Κιλκίς.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της κωμοπόλεως του Μελισσοχωρίου, όπου ευρισκόταν εγκατεστημένο το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη μάχη μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών δυνάμεων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαλτζανών Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Γκουμπατιτζής, ενώ το παρών έδωσαν η Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Σταυρούλα Ξουλίδου, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές της Ν.Δ., κ. Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, ο Διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Μιλτιάδης Παπαγιαννούλης, o Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελισσοχωρίου, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόγονοι των Μακεδονομάχων, αντιπροσωπίες των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας με το ύψιστο σύμβολο της Πατρίδος μας, την Ελληνική Σημαία ανά χείρας.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην μνήμη των ηρώων της Πίστεως και της Πατρίδος, ευχόμενος να είναι αιωνία, διότι κατεγράφησαν στην ιστορία του γένους και αυτού του τόπου.

Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι από εδώ ξεκίνησαν οι αγώνες για την ελευθερία την οποία εμείς σήμερα απολαμβάνουμε ως αγαθό και με πολλές δυσκολίες και σύγχρονους αγώνες, καλούμεθα να κρατήσουμε, αλλά με την βοήθεια της Κυρίας Θεοτόκου, θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Όταν επικαλούμεθα τη βοήθεια του Θεού, θα πρέπει να Τον αναγνωρίζουμε και στην καθημερινότητα του βίου μας, να εφαρμόζουμε το θέλημα Του και να μην προκαλούμε την θεία δικαιοσύνη καταργώντας τους νόμους Του, με δικές μας αθέμιτες πράξεις που προσβάλουν την ιερότητα του τόπου, της ιστορίας αλλά και του ανθρωπίνου γένους, ενθυμούμενοι πάντοτε ότι η ιστορική μνήμη είναι πηγή δυνάμεως, εμπνεύσεως και προοπτικής για το παρόν και το μέλλον.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο του Μελλισοχωρίου, όπου και εκτίθενται μερικά από τα κειμήλια, έγγραφα και αντικείμενα της περιόδου αυτής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ