Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:05

Γουμένισσα: Τίμησε την επιστροφή της Παναγίας στον θρόνο της

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την ενεργή συμμετοχή των αστυνομικών αρχών της περιοχής και την παρουσία πολυάριθμων πιστών, η Γουμένισσα τίμησε σήμερα την επέτειο από την επανενθρόνιση της εικόνας της Παναγίας.

Το 1975, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γουμένισσας είχε κλαπεί. Χάρη, όμως, στην καίρια συμβολή της αστυνομίας, η κλοπή εξιχνιάστηκε άμεσα και η εικόνα της Παναγίας επέστρεψε στον θρόνο της στην ομώνυμη ιερά μονή της Γουμένισσας.

Έτσι, είθισται από τότε στην εορτή για την επέτειο της επανενθρόνισης της εικόνας να παραβρίσκονται στον ναό οι αστυνομικές αρχές της πολής καθώς και αστυνομικοί να κρατούν την εικόνα της Παναγίας στη λιτανεία που γίνεται μετά τη θεία λειτουργία.

Της πανηγυρικής αρχιερατικής θείας λειτουργίας που τελέστηκε το πρωί προεξήρχε ο επιχώριος μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος και συμμετείχαν οι ιερείς της πόλης.

Στον λόγο του, ο κ. Δημήτριος ερμήνευσε τη σημερινή ευαγγελική περικοπή “της κρίσεως”. Ο μητροπολίτης Γουμενίσσης μίλησε για την αγάπη που μας καλεί ο Χριστός να δείχνουμε στους συνανθρώπους μας που, με αυτό τον τρόπο, είναι σαν να τη δείχνουμε στον ίδιο τον Χριστό.

Συνέδεσε, μάλιστα, αυτή την πρόσκληση αγάπης του Χριστού με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα και τη βοήθεια που οφείλουμε ως άνθρωποι να τους παρέχουμε.

Η μητρόπολη Γουμενίσσης, εδώ και καιρό, συμπαρίσταται ενεργά στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, συλλέγοντας τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό. Σήμερα, μάλιστα, για ακόμη μια φορά, στους ναούς της μητρόπολης αναγνώστηκε εγκύκλιος του κ. Δημητρίου σχετικά με τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία της Γουμένισσας μέχρι την επόμενη Κυριακή, η οποία θα προσφερθεί στους πρόσφυγες.

Μετά τη θεία λειτουργία, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Γουμένισσας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους των δημοφιλών Χάλκινων της Γουμένισσας. Η λιτανευτική πομπή έκανε στάση στον μητροπολιτικό ναό της πόλης, τον μεταβυζαντινό ναό του αγίου Γεωργίου, όπου τελέστηκε αγιασμός.

Ο ναός του αγίου Γεωργίου Γουμένισσας τα τελευταία δύο χρόνια περίπου δεν λειτουργεί καθώς βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης και συντήρησης.

Στο τέλος, η πομπή επέστρεψε στον ναό της Παναγίας όπου ο μητροπολίτης Γουμενίσσης, μαζί με την απόλυση, ευχήθηκε σε όλους να έχουν τη χάρη Της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ