Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:18

Για μια ενορία στο Κατάρ παρ’ ολίγον αποτυχία – Αιφνιδίασε η Αντιόχεια

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Όλοι περίμεναν πως αυτή η τελευταία απογευματινή συνεδρίαση της Συνάξεως των Προκαθημένων θα ήταν μια απλή διαδικασία, ανάγνωσης και υπογραφής του τελικού ανακοινωθέντος. Υπήρχε όμως μια μικρή «λεπτομέρεια» την οποία όλοι φοβούνταν αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα προκαλούσε τέτοια αναστάτωση. Το Κατάρ.

Ενώ όλα θεωρούνταν έτοιμα, η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Αντιοχείας ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Οι τρεις μητροπολίτες που εκπροσωπούν τον Πατριάρχη κ. Ιωάννη δήλωσαν πως δεν προσυπογράφουν το κοινό ανακοινωθέν και πως δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο συλλείτουργο που θα κλείσει την Σύναξη αύριο το πρωί, εάν δεν κλείσει το θέμα με το Κατάρ.

Η κίνηση των τριών έπεσε «ως κεραυνός εν αιθρία». Μια ενορία, γιατί μόλις μια ενορία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ, κινδύνεψε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων Εκκλησιών έμειναν άναυδοι. Οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν γιατί το θέμα τέθηκε απροειδοποίητα λίγο πριν μπει η τελεία στο τελικό κείμενο.

Παρά τις πιέσεις από τις περισσότερες Εκκλησίες, οι εκπρόσωποι του Πατριάρχη Αντιοχείας παρέμεναν σταθεροί.

Για αρκετή ώρα ανέλυσαν στους Προκαθημένους τα επιχειρήματά τους, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει τοποθέτηση της Συνάξεως στο θέμα, έχουν εντολή από τον Πατριάρχη κ. Ιωάννη να μην υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν αλλά και να μην συμμετάσχουν στο Συλλείτουργο της Κυριακής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ιδιαίτερα θορυβημένος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου Αντιοχείας πως έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες ώστε σε διμερές επίπεδο κορυφής, μεταξύ των δυο Προκαθημένων δηλαδή, να υπάρξουν επαφές για την επίλυση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρότεινε να φιλοξενήσει αυτή τη συνάντηση στην Κύπρο παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ως παρατηρητή ενώ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επέμεινε πως η οπτική των Αντιοχειανών έχει «εθνοφυλετικά» χαρακτηριστικά αφού όπως υποστήριξε δεν γίνεται να δεχθεί το επιχείρημα πως όπου υπάρχουν Άραβες είναι δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους απεσταλμένους του Πατριαρχείου Αντιοχείας να επικοινωνήσουν με τον Πατριάρχη τους ώστε να αλλάξει την απόφαση του.

Ακόμη και μετά το τέλος της Συνάξεως, οι Αρχιεπίσκοποι Αλβανίας και Αμερικής προσπάθησαν να τους μεταπείσουν.

Το Κατάρ και η αιφνιδιαστική κίνηση των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Τεχνικά θέματα, διατυπώσεις και μεταφορές νοημάτων από γλώσσα σε γλώσσα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι περισσότεροι εκ των εκπροσώπων που επικοινώνησε το orthodoxia.info, ανάγκασαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να κλείσει τη συνεδρίαση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο που θα ανακοινωθεί αύριο.

Αφού έγιναν οι τελικές διορθώσεις και αλλαγές, το κείμενο υπογράφτηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου καταλύουν οι Προκαθήμενοι. Υπέγραψαν όλοι εκτός των Αντιοχειανών.

«Τέλος καλό όλα καλά» λένε οι αισιόδοξοι, αν και υπάρχουν αρκετοί που επιμένουν πως η αισιοδοξία θα πρέπει να είναι συγκρατημένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ