Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:55

Γαλλίας Εμμανουήλ: “Η Ουκρανία αποτελούσε πάντοτε κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Δηλώσεις σχετικά με το Ουκρανικό έκανε ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ από τον πανηνυρίζοντα μητροπολιτικό ναό του αγίου Στεφάνου στο Παρίσι.

Μετά το αρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο συμμετείχαν, μαζί με τον κ. Εμμανουήλ, ο  Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ και Νίζιν κ. Ευστράτιος της Εκκλησίας της Ουκρανίας και οι Επίσκοποι Ρηγίου Ειρηναίος και Μελιτηνής Μάξιμος, ο μητροπολίτης Γαλλίας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Ο κ. Εμμανουήλ παραλλήλισε την περίπτωση της Εκκλησίας της Ουκρανίας με την ROCOR, η οποία επίσης βρισκόταν σε σχίσμα με το Πατριαρχείο Μόσχας για σχεδόν έναν αιώνα με πολλούς επισκόπους της να έχουν χειροτονηθεί αντικανονικά. “Ήρθε όμως η στιγμή που το Πατριαρχείο Μόσχας με μια απλή υπογραφή, δίχως καμία αμφισβήτηση της αποστολικής διαδοχής αυτών των Επισκόπων και χωρίς καμία αναχειροτονία, τους ενέταξε στο δυναμικό του Πατριαρχείου Μόσχας το 2007 και ήρθε σε πλήρη κοινωνία μαζί τους” ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ για να συνεχίσει λέγοντας πως η, επίσης μέχρις πρότινος σχισματική, Εκκλησία της Ουκρανίας βρισκόταν σε σχίσμα για πολύ λιγότερα χρόνια και συμπληρώνοντας με νόημα πως η Εκκλησία αυτή “αποτελούσε πάντοτε κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου“.

“Το Έκκλητον αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Μητέρας Εκκλησίας”, συνέχισε ο κ. Εμμανουήλ, η οποία και παραχώρησε την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία “αφού πρώτα αποκαταστάθηκαν όλοι οι Επίσκοποι και οι κληρικοί αυτής της Εκκλησίας”.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς χάριν της σωτηρίας των αδελφών Ουκρανών δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση με πολλούς. Δεν επεδίωξε κανένα προσωπικό συμφέρον παρά μόνον το πνευματικό συμφέρον των Ορθοδόξων αυτής της χώρας. Δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως πέρα από την ενότητα και την κοινωνία της πίστεως”, συνέχισε ο κ. Εμμανουήλ για να κλείσει με την ευχή “ο Άγιος Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος Στέφανος να πρεσβεύει ώστε γρήγορα όλα τα εμπόδια και οι εθνοφυλετικές διακρίσεις να εξαλειφθούν”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ