Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:30

Βυζαντινός τρούλος 28 τόνων σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αυστραλίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΪΟΥ / ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για τους ομογενείς πιστούς της Ενορίας Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης όταν την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν έξω από την -υπό κατασκευή- ορθόδοξη εκκλησία στο Athelstone για να παρακολουθήσουν την εναποθέτηση του πρώτου βυζαντινού τρούλου που έχει ποτέ τοποθετηθεί σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αυστραλίας.

Πιστό αντίγραφο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ο τρούλος κοσμεί πλέον την οροφή της εκκλησίας και θα αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή στην οποία κατοικούν χιλιάδες Έλληνες.

«Είναι ο πρώτος παραδοσιακός τρούλος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ακριβώς όπως και στην πατρίδα και δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι έκλαψα από συγκίνηση, όταν είδα αυτή την συλλογική προσπάθεια να καρποφορεί μετά από έξι χρόνια μέσα από εράνους, λαχειοφόρες αγορές, γεύματα και χοροεσπερίδες για να χτιστεί επιτέλους η εκκλησία μας, η οποία θα είναι έτοιμη του χρόνου» δήλωσε ο ιερέας του ναού Ευθύμιος Ευθυμίου, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη Ενορία πριν περίπου οκτώμισι χρόνια, ξεκινώντας σταδιακά τις εργασίες για την ανέγερση της νέας εκκλησίας και του τρούλου της.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν είχε ιδέα από αρχιτεκτονική αλλά ειλικρινά θεώρησα ότι είναι ντροπή για μας να υποδεχόμαστε τους πιστούς μας σε ένα παράπηγμα με τσίγκινη σκεπή και να τους μιλάμε για τα θαύματα των αγίων μας και έτσι αποφασίσαμε να χτίσουμε μια εκκλησία ισάξια της ορθοδοξίας μας» υπογράμμισε ο ιερέας.

Στην ειδική εκδήλωση παραβρέθηκε και ο επί δεκαετία δήμαρχος Campbelltown, Simon Brewer. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τους δημότες μας, για τον τρόπο που δουλεύουν και συνυπάρχουν αρμονικά και υποδέχονται τις διαφορετικές κουλτούρες στους κόλπους της κοινότητάς μας. Αγαπάμε τους Έλληνες και θα τους στηρίζουμε πάντα γιατί έχουν επιδείξει εδώ και χρόνια την ακεραιότητα και ποιότητα του χαρακτήρα τους συμβιώνοντας με αξιοπρέπεια και σεβασμό μέσα στο Δήμο μας», είπε ο δήμαρχος Campbelltown, έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αδελαΐδας.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πολιτειακός βουλευτής Morialta, John Gardner. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις τη χαρά και τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τόσων ανθρώπων. Η εκκλησία δεσπόζει σε ένα από τα κεντρικότερα σταυροδρόμια του Δήμου και στο εξής θα αποτελεί στολίδι για την περιοχή μας» δήλωσε ο κ. Gardner.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους ο εργολάβος Paul Wyllie, που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο, όταν δάκρυσε μόλις ο τρούλος τοποθετήθηκε στην οροφή. «Ήταν το δυσκολότερο έργο της καριέρας μου αλλά και το πιο συγκινητικό γιατί απευθύνεται σε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν τόσο μεγάλη πίστη στο Θεό» δήλωσε συγκινημένος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ