Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:57

Βρέθηκε η λύση στο κείμενο για τους ετερόδοξους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ: Α. Λουδάρος Γ. Φερδής Σ. Καρεκλά

“Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν των άλλων ετεροδόξων χριστιανικών Εκκλησιών”. Αυτή είναι η φράση που βγάζει την Εκκλησία της Ελλάδος από την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε χθες, εμμένουσα στην απόφαση της Ιεραρχίας Της να μην υπάρχει ο όρος “Εκκλησία” δίπλα από τους ετερόδοξους.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση η Εκκλησία της Ελλάδος φάνηκε να απομονώνεται από το υπόλοιπο Σώμα αφού ακόμη και οι Εκκλησίες που είχαν παρόμοιους ενδοιασμούς σιώπησαν.

Στη συνεδρίαση αυτή, η Εκκλησία της Ελλάδος δέχθηκε έντονες επικρίσεις. Ιδιαίτερα από την Εκκλησία της Κύπρου αλλά και άλλες οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με έντονα Ρωμαιοκαθολικά στοιχεία.

“Δεν γίνεται τόσους αιώνες να τους αποκαλούμε Εκκλησία και ξαφνικά να το ανατρέπουμε” ήταν η φράση που ακούστηκε πολλές φορές στην αίθουσα.

Τελικά φαίνεται πως η χρυσή τομή βρέθηκε στην παραπάνω φράση, αν και φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις σε ορισμένους μητροπολίτες να μην υπογράψουν το τελικό κείμενο.

Διαβάστε το αρχικό κείμενο. Οι αλλαγές αφορούν την παράγραφο 6

Για το συγκεκριμένο θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση η Εκκλησία της Ελλάδος. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση:

Εις το ευαίσθητον κείμενον το οποίο αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχούσα το πνεύμα της Ιεραρχίας, προέτεινε εις την παράγραφον 6η αντί του: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», το «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή της προτάσεως και να επέλθει ομοφωνία.

Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος παρουσιάζοντας την πρόταση δήλωσε τα εξής: «Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν. Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ