Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 14:39

Βολοκολάμσκ: “Η μόνη κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία είναι υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ονουφρίου”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την πεποίθηση ότι οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα υποστηρίξουν ως κανονική την ήδη υπάρχουσα Εκκλησία της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μιλώντας στο κανάλι Rossiya-24, δήλωσε ότι “Η μοναδική κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία έχει ήδη εδραιωθεί, υπήρχε πάντα και είναι η Εκκλησία υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ονουφρίου. Αυτή η Εκκλησία ενώνει πάνω από 12.000 ενορίες, εκατομμύρια πιστών, είναι η κανονική Εκκλησία και ο συνολικός αριθμός των πιστών της υπερβαίνει τον αριθμό των πιστών που ανήκουν σε άλλες ομολογίες, ο αριθμός των ενοριών του υπερβαίνει τον αριθμό των θρησκευτικών ενώσεων άλλων ομολογιών που μετρούνται μαζί Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι η Εκκλησία της πλειοψηφίας στην Ουκρανία και ότι είναι η κανονική Εκκλησία που έχει ήδη υπάρξει, έχει καθιερωθεί”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιλαρίωνας τόνισε ότι ενόψει της χορήγησης αυτοκεφάλου, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα έπρεπε να συμβουλευθεί τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και να εξέταζε τη γνώμη τους.

“Βεβαίως, οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν εκφράσει τη γνώμη τους πολλές φορές και αυτή η άποψη είναι ότι η μοναδική κανονική εκκλησία στην Ουκρανία είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας”, ενώ υπενθύμισε ότι “ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε επίσης αυτή την άποψη, ιδιαίτερα στη συνάντηση τοπικές Εκκλησίες τον Ιανουάριο του 2016 “.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μίλησε για οργανωμένο σχέδιο από τρεις πλευρές. “Αν μιλάμε για πολιτικό σχέδιο που τώρα προωθεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πόροσενκο, πίσω από αυτό το έργο βρίσκονται τρεις δυνάμεις: Καταρχήν οι ουκρανικές αρχές, για τις οποίες η δημιουργία μιας νέας εκκλησιαστικής δομής είναι ένα είδος εκλογικής εκστρατείας. Δεύτερον, οι Ουκρανοί σχισματικοί που θέλουν να νομιμοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, τις οποίες έχουν διεξαγάγει για 25 χρόνια. Τέλος, οι Ουνίτες που υποστηρίζουν ενεργά από την αρχή, και δηλώνουν ανοιχτά ότι αυτή η τοπική Εκκλησία θα πρέπει να επικοινωνεί με τη Ρώμη”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ