Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 0:48

Βαρνάβας Γιάγκου: «Μακαρισμοί. Η απάντηση στον κόσμο»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Γιάγκου, «Μακαρισμοί. Η απάντηση στον κόσμο», από τις Εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».

Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του βιβλίου:

…Οι «Μακαρισμοί», δεν είναι φιλοσοφημένες συμβουλές, ούτε ρομαντικές προτάσεις ζωής, αποκομμένες η μία από την άλλη. Είναι οι σπόνδυλοι του πνευματικού σώματος. Είναι η πεμπτουσία μιας ζωής, που δεν μένει στον τάφο, που δεν χωρά στον χρόνο. Όταν σπουδάσεις τους «Μακαρισμούς», συνειδητοποιείς ότι δεν ζεις αλλά υπνοβατείς. Είναι οι λόγοι που ανασταίνουν τον γνήσιο άνθρωπο, την αληθινή του Θεού εικόνα, που είναι ενταφιασμένη μέσα στα ψυχικά και όχι μόνο κύτταρά σου. Ακούς τη λέξη «Μακάριοι» και αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μία παύση στο πεντάγραμμο της ζωής. Μία παύση που την ακολουθεί ένας άλλος ήχος από αυτόν που γνώριζες, μια άλλη μελωδία απ᾽ αυτήν που περίμενες, ένας άλλος ρυθμός από αυτόν που μέχρι τώρα έζησες.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, τα ζωντανά της συγγραφικής πένας χρώματα, ενσαρκώνουν το αληθινό της ταπείνωσης πρόσωπο. Αυτό που ελευθερώθηκε από τα νεκρικά εκμαγεία της αλαζονείας. Καθαρίσθηκε από τις φθορές της υποκρισίας και φωτίσθηκε από του φόβου την απουσία. Του πένθους τα ιαματικά δάκρυα το πρόσωπο στολίζουν και τις ρίζες μιας άλλης ατελείωτης χαράς ποτίζουν. Οι δύο οφθαλμοί, η πραότητα και η ειρήνη, με όραση τη γαλήνη, αυτήν που δρόμους αδιέξοδους ανοίγει. Το στόμα, η αρετή που τον θάνατο αρνήθηκε και τον Θεό κοινώνησε. Σε αυτό το φωτεινό πρόσωπο της Αγίας Ταπείνωσης και στα χαρακτηριστικά του, ο διωγμένος στεγάζεται, ο συκοφαντημένος δικαιώνεται, ο πληγωμένος παρηγορείται και ο Θεός αναπαύεται.

Μπορεί οι ομιλίες του π. Βαρνάβα να πήραν τον δρόμο της γραφής, αλλά δεν έχασαν τον αέρα, τον δυναμισμό και τη ζωντάνια του προφορικού λόγου. Είναι η γραφή του βιβλίου αναμφίβολα συναρπαστική και προικίζεται ακόμη περισσότερο από το περιεχόμενο. Πραγματικά σε βοηθά να μεταβείς από έναν μακάβριο τρόπο σε ένα μακάριο άνθρωπο…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ