Τρίτη 23 Απριλίου 2024 | 19:50

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Υπάρχουν ελπιδοφόρα σημεία για επαναλειτουργία της Χάλκης μέσα στο 2020

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ευχή να δει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίγει του 2020 εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που υποστήριξε πως υπάρχουν «ελπιδοφόρα σημάδια» γι’ αυτό.

«Υπάρχουν στον ορίζοντα κάποια ελπιδοφόρα σημεία για την Θεολογική μας Σχολή της Χάλκης. Μακάρι να μην διαψευστούμε για μία ακόμα φορά και να μπορέσουμε να δούμε μέσα στο ’20 την επαναλειτουργία της Σχολής μας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιώντας μια σύντομη ανασκόπηση των σημαντικότερων πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου τη χρονιά που φεύγει.

Σημαντικότερη πρωτοβουλία του Πατριαρχείου ήταν η απονομή της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια Ουκρανών ορθοδόξων τους οποίους επανέφερε στην κανονικότητα, «να μπορούν να διοικούν και να κατευθύνουν τα εσωτερικά πράγματα της τοπικής εκκλησίας των χωρίς να εξαρτώνται από οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, ο οποίος απάντησε και σε επικρίσεις που δέχθηκε το Φανάρι γι’ αυτό.

«Μας κατηγορήσαν ότι τους δώσαμε, ως Κωνσταντινούπολις, μόνον μερικό, μισό αυτοκέφαλο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τους δώσαμε πλήρες αυτοκέφαλο όπως και σε όλες τις άλλες εκκλησίες, κατά τους προηγουμένους αιώνας και πρόσφατα, που πήραν το αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, να σημειώσω, ότι είναι η μόνη Εκκλησία που έχει το δικαίωμα από τους ιερούς κανόνας και από την ιστορικήν πράξη της Εκκλησίας να απονέμει την αυτοκεφαλία» είπε ο Πατριάρχης.

Συμπλήρωσε δε πως «Τους δώσαμε πλήρες αυτοκέφαλον. Θα παίρνουν το Άγιο Μύρον από εμάς, όπως είναι η τάξις και η παράδοσις, και κατά τ’ άλλα, από την στιγμή που εξέλεξαν τον δικό τους τον προκαθήμενο, τον Επιφάνιο, και την περί αυτόν Ιεράν Σύνοδο, εμείς δεν έχουμε λόγο να αναμειγνυώμεθα, παρά μόνον όταν θα μας ζητήσουν, ενδεχομένως, την συμβουλή μας, την κατεύθυνση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έχει πείρα αιώνων πολλών και σοφίαν συμπεπυκνωμένην για ενδεχομένη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν στην εκκλησιαστική τους ζωή».

Ανάμεσα στα άλλα γεγονότα που ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν η εκλογή νέων δυναμικών ιεραρχών στις Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας, Θυατείρων, καθώς και σε άλλες επαρχίες του Θρόνου, στην εκλογή βοηθών επισκόπων, αλλά και στον εμπλουτισμό της πατριαρχικής αυλής με νέους κληρικούς.

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΘΕΤΟΥΝ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος επισημαίνοντας την έλλειψη βούλησης των ισχυρών κρατών να στηρίξουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

«Δυστυχώς οι κρατούντες, αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες των λαών, θέτουν υπεράνω όλων το οικονομικό συμφέρον», είπε ο Πατριάρχης υπενθυμίζοντας πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ και τρεις δεκαετίες εργάζεται για την ανάδειξη του προβλήματος.

«Συμπληρώσαμε αισίως τριάντα χρόνια από τότε που συστηματικώς αποδυθηκαμε σε έναν αγώνα διαφωτίσεως, ευαισθητοποιήσεως, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων, για το σημερινό οξύ οικολογικόν πρόβλημα. Και θα συνεχίσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε όσο μπορούμε» είπε με νόημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ